Започна извънредната имунизация

51
Започна извънредната имунизация

Полиомиелитният вирус може да стигне до България

Започна извънредна имунизационна кампания срещу детския паралич. Причината е епидемичната обстановка в няколко азиатски и африкански страни. Според Световната здравна организация има реална опасност щамът на дивия полиомиелитен вирус да стигне и в Европа.

За да бъдат защитени от коварната болест, децата трябва да имат пет приема на полиомиелитна ваксина. Затова кампанията ще обхване всички от една до седемгодишна възраст, които имат пропуски в имунизациите, предаде bTV.

„По предварителни разчети, става въпрос за около 3000 деца трябва да се имунизирани, като 1000 от тях са без личен лекар. И тази цифра ще търпи промени в хода на кампанията", каза д-р Светла Станева, директор на РЗИ-Варна.

Тепърва предстои да се изготвят предписания към личните лекари, които ще поемат голяма част от манипулациите. По-голямата част от неимунизираните деца обаче са в ромските квартали. Там ще бъдат разкрити имунизационни кабинети.

Епидемията от детски паралич в Азия и Африка е от щам на дивия полиомиелитен вирус, който е силно заразен и може много лесно да бъде пренесен в България и цяла Европа. Затова ваксините са безплатни за децата, а кампанията ще продължи до края на месец май.Добави коментар