Заплашва ни конюнктивит

65
Заплашва ни конюнктивит

Една от последиците от грипа

Пикът на грипа отмина, но броят на заболелите от сезонни вируси не намалява, отчитат здравните експерти. Докато в края на миналата година усложненията ни отвеждаха при ушния лекар, сега най-честите последици са очни инфекции.

И сега конюнктивитът се явява рядко като усложнение от прекарания вирус. Проблемът е, че е силно заразен. Затова ни препоръчват още при първите му симптоми да посетим очния лекар. Една от основните му характеристики е дразненето в очите, сълзенето и най-вече зачервяването.

Ако си обърнем внимание навреме, лечението може да премине успешно и само с капки от типа изкуствени сълзи. Всички възрастови групи са еднакво уязвими. Логично обаче от конюнктивит страдат най-често децата, защото си търкат очите и после не си мият ръцете.

За всички ни рецептата за предпазване е една - да спазваме правилата за лична хигиена и да избягваме, доколкото е възможно, контакт с кихащи и кашлящи. В момента по-засегната от сезонните вируси е Северна България. Най-много боледуват в Русе - 224 души на 10 000.

В София съотношението е 94 и на 10 хиляди. По-малко боледуват в Южна България и най-малко в Кюстендил - 33-ма на 10 хиляди. Проблемите са при горните дихателни пътища, съобщи Нова телевизия.Добави коментар