Закаляване на детето

238
Закаляване на детето

Въздух и слънце за здраве

Основното, от което всяко дете има нужда, е силен имунитет - за него, разбира се, се грижите основно чрез храната, но може да му повлияете и с редица алтернативни методи. Закаляването е един от тях. То укрепва организма, грижи се за нервната система, подобрява кръвообращението и обмяната на веществата, в резултат - децата се разболяват по-рядко.

Към закаляване може да пристъпите в различна възраст, въпреки че колкото по-рано, толкова по-здрав ще бъде организмът на детето. Като начало може да заведете детето на лекар, който не само ще провери състоянието му, но и ще препоръча кои процедури да бъдат предпочетени и с каква интензивност да се провеждат заниманията. Консултациите със специалист са необходими по време на целия курс, тъй като именно лекарят може да потвърди резултата от вашите усилия и тези на детето ви.

Въздушни бани

Закаляването на въздух е най-леката и безопасна процедура, с която лекарите съветват да се започне. Въздушните бани се делят на топли (30-20°С), хладни (20-14°С) и студени (под 14°С). Започнете заниманията в добре проветрена стая и скоро, ако времето позволява, може да ги провеждате на открито.

Въздушните бани извършвайте като гимнастика или просто като игра на открито. Първия път излезте на температура 15-20°С и започнете гимнастика с детето от 15 до 30 минути. Всеки ден увеличавайте заниманията с 10 минути, така – до 2 часа. Ако навън е влажно и ветровито, съкратете процедурите.

Слънцето

За да получи детето порцията полезни ултравиолетови лъчи и при това да не му се случи нещо непредвидено, лекарите препоръчват следното: в хубав безветрен ден, когато температурата на въздуха е 22-24°С, се настанете с хлапето под листата на някое дърво. Слънчеви бани е подходящо да правите между 9 и 11 ч., а в горещите дни – от 8 до 10 часа.

Ако детето ви не е навършило годинка, първата процедура не трябва да е повече от три минути (по-големите дечица може да оставите разсъблечени за 5 минути). В случай, че температурата се е покачила над 30°С, оставете слънчевите бани за следващия ден. След заниманията изплакнете детето с вода, а за да не му стане хладно, обезателно го обтрийте с кърпа.Добави коментар