Зачестяват случите на рак

133
Зачестяват случите на рак

В световен мащаб са се увеличили с 20%

Британският благотворителен фонд публикува данни, според които броят на заболяванията от рак в света през последните десет години са се увеличили с 20%, съобщи BBC. Всяка година на планетата се регистрират 12 милиона нови раково болни - това е четири пъти повече, отколкото заразените със СПИН, заявяват от Световния фонд за изследването на рака.

В България

Рекорден брой българи - 33 000, са диагностицирани с рак през 2010 г. По последни данни общият брой на онкоболните у нас е 262 000 души.

Лекарите отчитат чувствително увеличение на случаите на рак на млечната жлеза - 40 000 жени, от които 4000 са новодиагностицирани. Притеснителен е и броят на болните от рак на белия дроб, дебелото черво и панкреаса.

Непрекъснато се увеличават новите случаи на рак в страната, показват последните данни на Националния раков регистър, оповестени от Министерството на здравеопазването.

34 600 са хората, които са се разболели от злокачествено заболяване у нас за 2008 г., като за 2007-а техният брой е бил 33 600. Аналогично е състоянието и при смъртните случаи. През 2008 г. жертвите на онкологични заболявания у нас са 18 000, а през 2007-а - 17 720.

При жените най-чест е ракът на гърдата - 23% от всички злокачествени тумори, а при мъжете - ракът на белия дроб - 18.5%. Тези две заболявания са и най-честата причина за смърт от рак при двата пола.

Прогнозните данни за 2011 г. са за 4020 нови случая на рак на белия дроб, 3970 на рак на гърдата и 4700 на злокачествени тумори на кожата.

В световен мащаб

Ракът е водеща причина за смъртността по цял свят и случаите на онкологични заболявания се увеличават.

Всяка година около 12.7 милиона души научават, че имат онкологично заболяване, а 7.6 милиона умират от някаква форма на рак. Известни са около 200 вида ракови заболявания. Според Международната агенция за изследване на рака до 2030 г. жертвите на онкологични заболявания ще бъдат 13.2 милиона души годишно, предимно в бедните страни. Цифрата е двойно по-висока, отколкото през 2008 г.

Според изводите на специалистите 2.8 милиона от случаите са можели да бъдат избегнати, тъй като те се свързани с лошото хранене и недостатъчна физическа активност.

Можем да избягаме от рака

Около 40% от най-разпространените ракови заболявания (рак на гърдата, на дебелото черво, стомаха и простатата) могат да бъдат предотвратени всяка година, ако хората се хранят здравословно, не пушат, пият по-малко и повишат физическата си активност, съобщават от т Световния фонд за изследване на рака.

„Печално е, че дори в 2011 г. хората ненужно умират от ракови болести, които могат да бъдат избегнати чрез придържането към здравословен начин на живот“, казва Мартин Уайзман от фонда.

Данните на Световния фонд за изследване на рака са подкрепени от препоръките на Световната здравна организация. Според нея чрез редовни упражнения могат да бъдат предотвратени много случаи на рак, сърдечносъдови заболявания и диабет. От организацията съветват хората да отделят 150 минути седмично за умерена физическа активност - например 30 минути ходене пеша пет пъти в седмицата или ходене на работа с велосипед всеки ден.

Внимавайте с храната

Учените от Световния фонд за изследване на рака заклеймиха готовите месни продукти, след като са обобщили резултатите от над 7000 клинични изследвания, посветени на връзката между храната и рака. Заключението е, че готовите преработени месни продукти са вредни за човешкия организъм и хората трябва да спрат да ги консумират веднага и... до края на живота си.

В групата на опасните продукти влизат беконът, кренвиршите, хот-догът, сандвичите с месо, опакованата шунка, колбасите и замразеното червено месо. Всички те често се обработват с канцерогенни съставки като натриев нитрит - Е250. Въпросната съставка се използва, за да придаде по-хубав търговски вид и цвят на месото и то изглежда свежо и прясно по-дълго време. Доказано е обаче, че натрупването на натриев нитрит в човешкия организъм увеличава риска от развитието на онкологични заболявания.

През 2005 г. Университетът на Хавай установи, че употребата на преробатено месо увеличава риска от рак на панкреаса със 67%. Доста сериозна цифра, нали?

Можете да предпазите себе си и семейството си, като винаги четете етикетите на продуктите и купувате тези, в чието съдържание липсват вредните съставки, избягвате да консумирате месо и месни ястия в ресторантите, заведенията за бързо хранене, хотелите и други подобни места. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, на рибата и прясното месо.Добави коментар