Забрана на хомеопатията в медицинските университети

1127
Забрана на хомеопатията в медицинските университети

Това е лъженаука, досега няма никакви сериозни научни доказателства, че тя има някаква теоретична основа, казват преподавателите

Хомеопатията да не се преподава в медицинските университети, призоваха академици от Българската академия на науките. Това е лъженаука, досега няма никакви сериозни научни доказателства, че тя има някаква теоретична основа, която да е свързана със съвременните знания, заяви академик Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията. Във висшите медицински училища, хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина.

Тази наша акция на БАН е наше морално и професионално задължение, да покажем на обществото, да го информираме какво, каза още академик Петрунов. Ученият посочи, че в последните 15 години водещите здравни институти в редица големи държави, като Австралия, САЩ и Русия са излезли със становища, че съвременните представи за хомеопатия напълно не съответстват с постиженията на науката в областта на химия, физика, медицина и биофизика, съобщава вестник "Монитор".

Председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова категорично отвърля твърдението, че хомеопатията е лъженаука. По думите й хомеопатията е авангардна наука. Тя дори заяви, че вирусна или бактериална инфекция могат да се лекуват хомеопатично. По думите на акад. Петрунов такова твърдение е "абсурдно". Според него тя има само плацебо ефект. От БАН се позоваха на Декларацията на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC). В нея хомеопатията се определя като потенциално опасна.

В България по закон само лекари могат да лекуват с хомеопатия. Ако има нарушения на правилата, очакваме институциите да предприемат нужните проверки, заявиха от Пациентнски организации „Заедно с теб“. На пациентите са известни редица изтъкнати и доказани български лекари, практикуващи клинична хомеопатия. Това са водещи специалисти, професори, доценти, анастезиолози, интернисти, пулмолози, педиатри и други с доказан авторитет в традиционната медицина, заявиха от там.

Добави коментар