Зъболекарка от Сливен направи детска видеоприказка за ползата от силантите

257
Зъболекарка от Сливен направи детска видеоприказка за ползата от силантите

Д-р Християна Йорданова, зъболекар и детски психолог, е съчинила детска приказка за ползата от силантите.

Д-р Християна Йорданова, зъболекар и детски психолог, е съчинила детска приказка за ползата от силантите. Това каза в интервю за БТА д-р Живка Георгиева, регионален координатор за Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца в Област Сливен. В озвучения от д-р Йорданова видеоклип, в който тя също рисува, децата могат да видят историята за "Принц Зъбчо - Супергерой", открил мощен щит за детските зъбки - силантът, който ги пази от кариеси. Подобни клипове лекарката по дентална медицина е създала и за правилното хранене на децата. От две години тя е част от лекарите, които извършват силанизиране в областта.

"Търсим подходяща форма, за да поднесем по достъпен начин на малките си пациенти информацията за ползата от силантите и нуждата от ежедневна хигиена, както и правилно хранене", каза д-р Георгиева. Тя вече десет години поставя силанти в Област Сливен и изнася здравни беседи по Националната програма.

От 2011 до 2020 г. в Сливенско са поставени 17 075 силанти на 4801 деца

От 2011 до 2020 г. в Сливенско са поставени общо 17 075 силанти на 4801 деца. Силанти се поставят на постоянните шести зъби на децата от шест до осем години, за да ги предпазят от разрушение и кариес. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информираното съгласие на родителите, припомни д-р Георгиева.
Областта е специфична с концентрацията на ромско население, като статистиката сочи, че в последните години ромските деца са близо 50 на сто от всички деца. Д-р Георгиева заяви, че при работата с тях от самото начало съдействат здравни медиатори, които в Сливен са общо шестима. Зъболекарите работят и с пастори от местните църкви. По думите на д-р Живка Георгиева, хората от общността приемат много добре програмата. Положителните за тях фактори са, че силантите са безплатни, вярват, че това не вреди на децата им, а е от полза за тяхното здраве. Тя изрази безпокойство от това, че зъболекарският кабинет, открит през 2015 г. в двайсетхилядния ромски квартал "Надежда", към момента не функционира.

С три на сто повече са силанизираните детски зъби в Сливен през 2020 г.

Ковид пандемията е попречила през миналата година да се проведе планираното в страната епидeмиологично проучване на оралното здраве на децата. Въпреки обстановката Сливен е единствената област, в която през 2020 г. се наблюдава завишение с три на сто на силанизираните детски зъби спрямо изминалата 2019 г. За 2020 г. в област Сливен са поставени 674 силанти на деца. Приблизително 40 на сто от всички от тях са поставени на деца, живеещи в малките населени места. Пандемията от COVID-19 е намалила средно с 40 процента силанизираните зъби в сравнение с 2019 г., сочи справката от миналата година. Изолацията и страхът на хората не са позволили на зъболекарите да работят пълноценно.

През тази година кампанията по поставяне на силанти е започнала на 7 октомври, каза още д-р Георгиева. Лекарите по дентална медицина са преминали през онлайн обучение на 6 октомври. Общо тринайсет са те в Област Сливен, с трима повече от миналата година. Един от тях, който е с практика в Стара Загора, ще работи по силанизацията на населени места в община Твърдица.

Д-р Георгиева заяви и намерението си да обхване децата в най-голямото село в област Сливен - четирихилядното Градец. Там населението е основно от ромски произход. Тя смята, че разкриването или възстановяването на зъболекарски кабинети в селата ще улесни работата на денталните специалисти.
Епидемиологични проучвания през последните години показват, че състоянието на детските зъби в страната е тревожно, припомни статистиката д-р Георгиева. Седемдесет процента от седемгодишните са с поне един кариес. Причина за това са липсата на профилактика, на орална хигиена и неправилно хранене.Добави коментар