Зъболекари лекуват хъркане

165
Зъболекари лекуват хъркане

25% от хората до 35-годишна възраст хъркат

Български стоматолози се обучават как да лекуват нощното хъркане (сънна апнея) по нов метод по време на най-мащабния дентален форум в Източна Европа, Sofia Dental Meeting, който се провежда в София.

Един от създателите на новия за България метод за лечение, американецът д-р Джеймисън Спенсър, е лектор на форума. Той показа как се изработват специфични апарати, които пациентите да поставят в устната си кухина по време на сън. Апаратът представлява пластмасова пластина, която придвижва долната челюст напред, отваря въздухоносните пътища и по този начин регулира дишането и не позволява хъркане. Изработва се индивидуално за всеки пациент, като под внимание се взимат особеностите на неговата челюст.

Това лечение е ефикасно в случаите, при които причината за сънната апнея е малка, разположена назад в черепа долна челюст на пациента.

25% от хората до 35-годишна възраст и 90% от хората над 60-годишна възраст хъркат по време на сън. За 5% от тях това е симптом, че страдат от тъй наречената сънна апнея - нарушение на дишането по време на сън.

Обучението е един от 30-те практически курса, които ще се проведат по време на Sofia Dental Meeting. Освен тях програмата на четвъртото издание на форума включва над 40 лекции, 10 клинични демонстрации и 7 дискусионни панела. Близо 30 светила в световната стоматология пристигат специално у нас, за да обучат около 700 български специалисти на най-новото в зъболечението.Добави коментар