Зъбите на децата ни

85
Зъбите на децата ни

9000 постоянни зъба на деца са извадени миналата година

Шокиращи данни от Българския зъболекарски съюз. На около 90% от българите над 60 години частично или напълно липсват зъби, предаде БНТ. Едва 4% от бюджета за задължително здравно осигуряване отиват за дентални дейности. Защо българинът пренебрегва зъбите си и какви са последствията?

Задължително здравно осигуряване имаме от 12 години. За дентална медицина то включва два основни пакета. Първият е за децата - той е приоритетен и задоволителен. Те имат право на един годишен безплатен преглед и 4 други безплатни дейности. Дотук добре. Но малцина родители се възползват от тази възможност. Последствията:

"На деца до 18 години по задължително здравно осигуряване миналата година са извадени 9000 постоянни зъби. И това става в 21 век - на деца да се вадят постоянни зъби е грехота. Но те не могат да не бъдат извадени - явно са развили такива усложнения, че не могат да седят повече в устата", посочва председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Въпрос на нещо повече е вторият пакет - за възрастните. Въпрос на пари. "Пакетът за възрастни на практика е нищожен. Ние отдавна искаме и настояваме той да се разшири - да стане поне равен на пакета за деца", посочва още д-р Шарков.

Колкото повече качваме възрастта, толкова по-зле става. Логичното последствие от занемаряваните с години зъби. Непотърсената помощ при зъболекаря е довела до фатални последствия за хората над 60 години. Иначе казано - тях пакетът, който им се полага, не ги вълнува - те просто вече нямат зъби.

"Би трябвало да има един пакет за тях - с най-социалната дейност за възстановяване на зъбите - частични или тотални протези. За това вече се изисква един сериозен бюджет. Той и сега не стига - и за по-простите дейности. Камо ли за протези. Но щом родителите позволяват детето им да се сбогува с постоянните си зъбки, кой да се загрижи за малкото останало в устата на пенсионерите", пита д-р Шарков.Добави коментар