За запека

207
За запека

Подценяван, води до сериозни заболявания

Запекът е изключително сериозен проблем, който често се пренебрегва. Представлява нерегулярно изпразване на дебелото черво. Може да се превърне в хроничен. Всеки шести човек страда от проблеми с изхождането, като по-често се срещат при жените.

Малко хора знаят, че видът и формата на изпражненията показват точно здравословното състояние на човек. Специалистите ги разделят на 7 типа, които показват как функционира организма и при кои от тях става въпрос за проблем, който трябва да се лекува.

Неправилният начин на хранене, дехидратацията, стресът, хормоналният дисбаланс, намалената двигателна активност, наследствената обремененост и приемът на определени лекарства са сред най-често срещаните причини за запек. Това стана ясно в предаването на Нова телевизия "На кафе".

Сред най-често срещаните симптоми са болки в корема, нередовно изхождане, главоболие, лош дъх, проблеми с кожата, умора. Въпреки че този проблем често се пренебрегва, той може да доведе до хемороиди, фисури и много други по-сериозни проблеми, като рак на дебелото черво.

Запекът се лекува с разхлабителни средства и промяна в хранителния режим. Холистичната медицина предлага и специални упражнения и масажи по тибетската система жим-лам. Важно е и да се пие много вода.

Клекналата поза е най-правилната от физиологична гледна точка при изхождане. Затова трябва максимално да се имитира и с позицията на тялото ни върху тоалетната чиния. Специалистите съветват да поставим коленете на по-високо спрямо ханша, да изправим гърба, да облегнем лакти на коленете и да отпуснем корема.

Едно от най-ефикасните средства в борбата със запека е синята слива. Тя съдържа малко калории, ускорява храносмилането, действа антиоксидантно и прочистващо. Хубаво е и да консумира мед, всякаква зеленчуци и плодове.

Срещу запек помагат още бадеми, алое вера, ябълков сок, банани, цикория, шоколад, кокос, кафе, цвекло, пилешки бульон, глухарче, сушени кайсии, смокини, грозде, горещ чай с мед, манго, маслини, праскови, круши, ананас, сливи и орехи.

Екстрактът от листа на лотос също е ефикасно средство в борбата със запека. Освен това той действа като антиоксидант, подпомага имунната система и се бори успешно с вирусите.Добави коментар