За вродената глухота

78
За вродената глухота

Безплатни изследвания в "Токуда"

Деца чакат с месеци за кохлеарна имплантация. Причината е, че само две лечебни заведения в страната извършват сложните операции. Само във Военномедицинска академия около 60 дечица чакат за манипулацията.

Едно на хиляда бебета у нас се раждат с вродена глухота. В тази болница на едва проплакали деца се правят тестове на слуха с този апарат. Само за минутка той улавя проблемите, съобщи ТВ 7.

Често обаче проблемът се установява късно. Освен липсата на скринингова програма за изследване на новородените, другата причина е пренебрегването на проблема. Родителите не обръщат достатъчно внимание на признаците и така често се изтървава най-добрия период за диагностициране - шести- седми месец.И в по-късна възраст имплантацията е възможна, но децата изостават спрямо връстниците си, които чуват. Специалистите са на мнение, че това може да се поправи, ако подобни мобилни апарати има във всяка болница.

Освен късната диагностика на слуха обаче семействата се изправят и пред друг проблем. Само две лечебни заведения в страната извършват сложните операции. Една от причините за това, е че лечебните заведения губят хиляди, защото здравната каса не покрива направените разходи за сложната интервенция. Заради натрупването на пациенти е възможно някои от тях да бъдат забавени. При нормален ритъм на работа специалистите обслужват до 30 пациенти.

Много са и желаещите да се включат в безплатната програма за изследване на слуха на болница "Токуда". Прегледът се прави в почивен ден, веднъж месечно. Само за ден специалистите проверяват слуха на 40 дечица.Добави коментар