За витамин D и недостига му

96
За витамин D и недостига му

Преувеличава ли се той?

Американски лекари отново отправиха предупреждение за витамин D. Този път обаче не за недостига от него, а че се правят много излишни изследвания и прекалено много хора пият хапчета за проблем, който имат съвсем малко от тях, съобщиха АП и dir.bg.

Витамин D е много важен за здравите кости. Липсата му може да е свързана и с други заболявания, но това не е толкова сигурно. Какво е препоръчваното количество витамин D, обаче не винаги се разбира правилно и това може да доведе до грешно разчитане на изследвания на кръвта. Затова много хора мислят, че им трябва повече витамин D от необходимото.

Истината е, че по-малко от 6% от американците на възраст от 1 до 70 години имат недостиг на витамин D, като само 13% са застрашени да не получават достатъчно от него. Повишените нива на витамин D могат да доведат до повече калций в кръвта. Това може да причини гадене, запек, камъни в бъбреците, аритмия и други проблеми.

Учените от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън установиха, че хората средно имат нужда от около 400 международни единици витамин D дневно, 600 за хората над 70 години. За всеки случай американският Институт по медицина поставя границата по-високо - препоръчваната от него доза е 600 до 800 единици. Така че действителните потребности на хората са много по-малки.Добави коментар