За ваксината срещу...

66
За ваксината срещу...

... рак на маточната шийка

Догодина държавата поема част от стойността на всяка ваксина срещу рак на маточната шийка за 12-годишните момичета. Предимство ще имат родените през 2000 година.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години, съобщава bTV.

Причинява се от т. нар. човешки папиломен вирус и се предава по полов път. Осемдесет процента от полово активните жени срещат вируса поне веднъж в живота си. Всеки ден той отнема живота на една българка и на 100 жени по целия свят.

Татяна Карналова е майка на две дъщери, една от които е точно на 12. Жената силно се вълнува от дебата "за" и "против” ваксината."В този смисъл бих била доволна, ако в България има повече информация какви биха били отрицателните последици, които, вероятно, ще се случат при някои и как да ги разпознаваме рано и да се борим с тях”, казва Татяна.

В държавите, в които жените се ваксинират, масово заболеваемостта е намаляла с 15%. Възрастта за превенция не е определена случайно.

За да бъде наистина успешна ваксината, момичетата трябва да са съзрели, но да не са водили полов живот. Чисто медицински вече е възможно да се ваксинират и жени до 50 години.

В бюджета на Здравната каса вече са заделени 2 млн. лева за ваксината. През 2012 г. около 33 000 момичета ще навършат 12 години. Очаква се държавата да започне да плаща ваксините от средата на следващата година.Добави коментар