За цистита

98
За цистита

Най-срещаното урологично заболяване при жените

Циститът несъмнено е най-разпространеното сред жените урологическо заболяване и е тясно свързан с половите органи. Може смело да се каже, че той е допирното място на две медицински специалности - урология и гинекология.

Само по себе си, възпалението на пикочния мехур е урологичен проблем, а причината, която води до неговото образуване - нарушение на вагиналната микрофлора - е проблем на гинекологията. Затова и е препоръчително жената с цистит да бъде лекувана от двама лекари - уролог и гинеколог.

Циститът се наблюдава в различни степени почти при половината от жените. За едни той е просто досадна неприятност, а за други почти непрекъснат здравен проблем, посочва zdrave.bg. Циститът, всъщност, е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Има също токсични, алергични и неинфекциозни цистити, които се срещат много рядко.В повечето случаи циститът се предизвиква от инфекция - стафилококова, стрептококова и т.н. Рядко, но все пак се срещат и цистити, непосредствено свързани с полови инфекции, например микоплазмени. Пикочният канал при жените е къс и широк и затова по него много лесно бактериите могат да достигнат до пикочния мехур.

Циститът, практически, винаги е свързан с възпаление на влагалището - колпит, или нарушение на вагиналната микрофлора. Традиционно изострянето на цистита се свързва с прекомерното охлаждане. То предизвиква намаляване на резистентността на организма, особено на местния имунен отговор и в резултат на това инфекцията се размножава активно и попада в пикочния мехур, предизвиквайки възпалителна реакция.

Лекарската практика свързва възпалението на пикочния мехур и с особено бурен полов акт, а също с воденето на редовен полов живот. В редки случаи се среща изостряне на цистита вследствие на менструалния цикъл.

Вземането на навременни мерки за трайното лечение на този здравословен проблем намалява почти изцяло вероятността той да се превърне в хроничен.Добави коментар