За третата сливица

1471
За третата сливица

Една трета от децата у нас са с такъв проблем


Аденоидна вегетация - това е медицинският термин за изменението, което наричаме "трета сливица". Всъщност, преди да се сблъскат с него, малко хора знаят, че всички имаме такова образувание и то се намира зад носа ни. Сама по себе си, третата сливица не е проблем. При някои деца обаче тя се уголемява, което води след себе си редица усложнения.

Този процес може да бъде провокиран от прекарани вирусни заболявания, шарки и други инфекциозни болести. Една трета от децата у нас страдат от подобно заболяване, което обикновено не е сериозен повод за притеснение, особено ако се открие навреме. Как да познаете ранните симптоми?

Хъркане, проблеми с дишането, често боледуване от респираторни инфекции и проблеми с ушите, тъмни кръгове под очите и проблеми със запаметяването - това са едни от белезите, които показват, че е възможно детето да страда от аденоидна вегетация. Ако третата му сливица не е прекалено уголемена, обикновено специалистите не препоръчват операция.Най-често се предписват антибиотици, противоалергични препарати и капки за нос. Детето с такъв проблем обикновено има хрема и кашлица и боледува по-често. При положение, че аденоидната вегетация е възникнала в ранна детска възраст, е повече от вероятно тя да отшуми от самосебе си. При някои деца това се случва около четвъртата годинка, а при други в пубертета.

При по-напреднал стадий на заболяването обаче, често се налага да бъде извършена операция. Защото голямата трета сливица вече сериозно вреди на здравето на детето. Тя води след себе си дори и външни изменения на лицето - обикновено челюста провисва, а предните горни зъби се издават напред.

Оперативна намеса се препоръчва, когато третата сливица пречи на дишането, детето боледува по-често от шест пъти годишно или страда от възпаление на ушите и намален слух. Най-често операцията се налага при децата на възраст между 2 и 3 години. Прави се под пълна упойка, по възможност в сезон, когато навън не върлуват грипни епидемии. Детето трябва да е напълно здраво.

Възстановяването след операцията е бързо. Детето не трябва да приема твърда и гореща храна една седмица след това и да се подлага на физически натоварвания. Говорът не се забранява, а сладоледът за по-бързо оздравяване е мит. Обикновено малките пациенти са добре още на третия ден.Добави коментар