За температурите навън и вирусите

282
За температурите навън и вирусите

Няколко са теориите, свързани със студа и поведението на вирусите

Температурите полудяха. Вечер падат до минус 10, по обяд се качват над 10 и пълзят нагоре, звъни възторженият глас на синоптик от телевизионния екран. Чувството му за хумор не стопля болните, които кихат, кашлят и им текат сополи. Прогнозата за увеличаване на респираторните заболявания и приближаването на първата вълна на грип е на път да се реализира.

Няколко са теориите, свързани със студа и поведението на вирусите. Едни твърдят, че застудяването укротява вирусите, друга – както се досещате, я опровергава. Така е, защото вирусите са различни. Тези на хремата например обичат студа, доказаха наскоро британски учени от университета на Йел.

Според тях студът е рай за риновирусите. Семейството им наброява 200 вида. Всеки 5-и човек ги носи, но не всеки боледува. Сега учените доказаха, че за да се разболеем, е достатъчно една част, било то носът, да се охлади силно и температурата му да падне по-ниско от тази на тялото, посочва вестник "Монитор".

Докато грипът изчаква по-умерените температури и най-вече „подкрепата” на епидемичната вълна от Европа, която да го разнесе и из родината. Имунната система също е измъчена от подскоците на градусите навън. Всяка рязка промяна е стрес, който я изправя пред изпитание, и тя трябва да се адаптира.

Вижте още: Как да се спасим от настинка

„Установихме, че когато температурите силно се понижат, вродената способност на имунната система да се съпротивлява и да неутрализира вирусите на хремата отслабва. Проблем има дори когато температурата на отделни части, какъвто например е носът, стане по-ниска от тази на цялото тяло. На 33 градуса вирусите се размножават на воля”, обяснява проф. Акико Ивасаки. Тя твърди, че последните проучвания доказват, че температурата на тялото влияе по-силно на имунитета, отколкото срещата с вирусите.

Обяснението - студът затруднява кръвообращението в цялото тяло. Притокът на кръв към важни органи и системи намалява. По-оскъдно се оросяват и лигавиците на устата и носа. А те са първата бариера срещу вирусите. Когато се преохладят, производството на имунни клетка на защитата също намалява. Лигавицата става уязвима, защото нивото на лизозин и на имуноглуболин А се понижава. Възможностите за реакция на организма спрямо атаката на вирусите и бактериите намалява.

Човек не може да се защити от многобройното семейство на риновирусите, защото трябва да изгради имунитет срещу всеки един от тях, което на практика не е възможно. Те не са особено изменчиви, но компенсират това с огромния си брой. И са силно заразни. Когато човек кихне, изстрелва куп вируси, които летят със 160 километра в час на разстояние 5 метра. Те достигат до всички кътчета на стаята. Не ги морят дори слънчевите лъчи.

Малките RNK частици имат стабилна белтъчна обвивка, която не пропуска външни агенти. Те са силно устойчиви дори в агресивна среда, за разлика от тези на грипа. Остават дълго и върху телефонната слушалка и предмети, които често пипаме и всеки може да се зарази. Затова лекарите съветват: Мийте ръцете си и използвайте анти-бактериални кърпички и сапуни.

Не са излишни съвети като – проветрявайте редовно помещението. Сменяйте въздуха в стаята на всеки 30 минути, особено ако вътре се пуши и работи климатик. Вирусите поразяват горните дихателни пътища. Възпалява се лигавицата на носа и на гърлото. Болестта започва с гърлобол и хрема. Ако простудата приключи дотук, всичко е наред.Често обаче инфекцията се развива, защото същите вируси предизвикват хроничните инфекции на дихателни пътища. Така обикновената хрема може да стане синузит. Ако към това се добави и бактериална инфекция, се уврежда сърцето. А синузитът често е основа на инфекциозни алергии. Така че безобидните настинки всъщност се оказват сериозен проблем, който слага траен печат в организма.

Грипната вълна от Европа, особено в западните й части, настъпва и вече достигна 13% (прагът е 10 на сто). Очаква се причинител на грипната епидемия да е вирус тип А „Тексас” H3N2 - включен е в е ваксината за този сезон, заедно с така наречения свински грип - „Калифорния”, който циркулира вече 5-а година, и щамът „Масачузетс”.

Американски експерти обаче вече алармираха, че над 50 на сто от вирусите, които се изолират през настоящата епидемия, която е факт в САЩ, се различават от включения във ваксината щам „Тексас”. Те допускат, че за последните няколко месеца вирусът е успял да се промени, тъй като той непрекъснато мутира.

„Ваксината може да е по-слабо ефективна, защото водещият щам, който очаквахме да предизвика тазгодишната епидемия, няма да е същият. Въпреки разминаването тази година с водещия щам, който си е сложил ваксина, е постъпил добре. Другото условие е да не подценяваме личната хигиена. Маската на носа е защита, но след 30 минути носене се мокри и не предпазва. Трябва да се смени”, съветва д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.Добави коментар