За талията и здравето

75
За талията и здравето

У нас само 1/5 имат необходимата физическа активност от 10 000 крачки на ден

Сред възрастното население у нас само 1/5 имат необходимата физическа активност от 10 000 крачки на ден.

Българските деца пък са на пето място по затлъстяване в Европа. Тревожната класация оглавяват децата от Ирландия, Албания и Грузия, съобщи в навечерието на Световния ден за борба със затлъстяването доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването.

Оказва се, че от цяла Европа българчетата стоят най-много пред телевизора и компютъра - над 3 часа на ден.

"Наистина ние намираме известна тенденция към подобряване на храненето, известна тенденция към намаляване на затлъстяването сред момичетата, но все още това нещо не се вижда при момчетата - при тях се увеличава. И най-важното е, че двигателната активност на подрастващите изключително много намалява", обясни специалистът, цитиран от Дарик радио.

Вижте още: Ваем талия, седейки в работния стол

"Една бременна жена трябва да знае, че не бива нейното тегло да се повиши с повече от 15-16 кг, ако иска нейното дете да не бъде дебело след време, да не боледува от диабет тип 2, от артериална хипертония, инфаркт, инсулт", добави той. "България е на 5-о място по брой на детското затлъстяване. Начело са Ирландия, Албания, Грузия. Масова епидемия има от затлъстяване", каза още Ханджиев.

Той коментира и колко е важно да се следи обиколката на талията - и при мъжете, и при жените:

"Препоръчваме всеки общопрактикуващ лекар да има обикновен сантиметър и да го използва при всички профилактични прегледи. При жените не бива талията да е повече от 80, максимум - 88 см. А при мъжете да не е повече от 94, максимум - 102 см. Над тези цифри се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания".

Специалистите още посочват като изключително важна консумацията на сирене, кисело мляко, плодове и зеленчуци.Добави коментар