За стволовите клетки

90
За стволовите клетки

Как да станем донори?

Кампания за развитие на регистъра за донори на стволови клетки дава нова надежда за стотици тежко болни българи. Сега в него са записани едва 500 души, а са нужни 5 000, съобщи bTV.

Трансплантацията на стволови клетки като терапия при злокачествени заболявания на кръвта дава надежда на стотици болни за нов живот. Тя води до излекуване в до 70% от случаите на болни от левкемия и лимфом.

Процедурата по извличане на стволови клетки е безболезнена и трае два часа. На апарат кръвта се филтрира и се извличат периферните стволови клетки.

"Ако се замислим, че тази манипулация и тези два часа биха спасили живота на някои хората, не би трябвало да се замислят хората по принцип”, коментира д-р Атанас Станчев - хематолог в УМБАЛ "Александровска".

У нас над 70 души със злокачествени заболявания на кръвта чакат за трансплантация. За 21 са намерени донори в световния регистър, където има над 18 млн. души.

"Например в Германия предимно са неродствени индивиди и при тях, разбира се, те са много по-голяма популация, но въпреки това има около 4 млн. донора”, обясни проф. Елисавета Наумова - началник на Клиниката по клинична имунология в УМБАЛ "Александровска".

Преди да стане донор на стволови клетки, човек трябва да вписан в регистъра. За това трябват само 7 милилитра кръв.

Регистърът на донори на стволови клетки в България съществува от шест години. В него са записани само близки и роднини на хора със злокачествени заболявания на кръвта.

Докато у нас потенциалните донори са десет пъти по-малко от необходимото, в Европа са регистрирани над 6 млн. доброволни донори.Добави коментар