За слънчевите очила

113
За слънчевите очила

Да изберем такива, които ще пазят окото

Когато си купуваме слънчеви очила, трябва да бъдем нащрек. Проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че близо половината от проверените над 800 вида очила не отговарят на изискванията.

Най-честите нарушения са свързани с непълната информация за продукта, която трябва да бъде посочена на рамката, етикета или опаковката на очилата, посочва Нова телевизия.

Важно е да вземат предвид няколко неща - маркировката "СЕ" е маркировка за съответствие, че продуктът изпълнява всички необходими изисквания за защита на здравето и безопасността на потребителя, също така - номерът на категорията на филтъра, тоест – до каква степен филтърът е затъмнен.

Трябва да следим и за информация за производителя и вносителя. Но едно от най-важните неща, е да подберем правилния филтър на стъклото. Категориите на филтрите са от нула до 4, в зависимост от трансмисията – тоест, процентът светлина, който стъклото пропуска.

През горещите летни дни е препоръчително да носим очила с най-висока защита – 3. Категория 4 пък се носи само при спорт – например – скално катерене. Тя пропуска едва от три до 8 процента светлина, затова с такива очила не бива да се шофира.

Много важно е да четем инструкциите, защото в тях ще намерим информация като тази да не държим очилата си в жабката или таблото на колата, защото горещината ги уврежда. А най-добрият начин за почистване е под течаща вода, с течен сапун.Добави коментар