За плоскостъпието

188
За плоскостъпието

Наблюдавайте походката на децата си

Хората научават, че имат плоскостъпие, широко познато като дюстабан, едва когато получат болки в гърба или в коленете. Те лесно се уморяват, ако стоят прави или ходят продължително време.

При преглед от лекар се установява, че сводовете на стъпалата им (напречен и надлъжен) са спаднали. За установяване на това е нужен плантограф. На плантограмата се оценяват опорните точки и площта от стъпалата, която се притиска към повърхността при стоене, т.е как е разпределена тежестта на тялото върху ходилата.

При плоскостъпие се губи лекотата и красотата на походката, но не само заради суетата заслужава да му се обърне внимание. Тази деформация влече със себе си и болки в опорно-двигателния апарат, по-конкретно в коленете и кръста. Неслучайно в миналите години то е било основание за освобождаване от военна служба.

В мокрия пясък на плажа разгледайте отпечатъците на босите си крака. При нормални сводове отпечатъците на стъпалата в пясъка са с подчертан контур и издатинка по средата, докато при спаднали сводове - отпечатъците са плътно издълбани.

Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло в детска възраст. При по-високо телесно тегло стъпалата постоянно са претоварени. И когато детето не спортува и мускулите на краката не се тренират, няма как да се запази нормалната им форма с нужния тонус, предупреждава bTV.

Специалистите съветват:

* Родителите да не допускат затлъстяване на децата си.

* Децата трябва да играят и да спортуват ежедневно.

* И деца, и възрастни да ходят боси през ваканцията.

* Да се купуват удобни обувки, а при възможност с ортопедични стелки.

Най-доброто упражнение за тонус на мускулите на стъпалата е повдигане на пръсти и ходене на пети, последвани от ходене на вътрешната и на външната страна на ходилата. Корекция на плоскостъпието е възможна чрез носене в обувките на индивидуално изработени ортопедични стелки, редовно изпълнение на упражненията и посещаване на центрове за водни или масажни процедури на ходилата.Добави коментар