За пазарджишките бебета

112
За пазарджишките бебета

Защо се раждат с малформации?

Бум на недоносени бебета с тегло от 600 гр до 1 кг регистрират АГ-специалисти от пазарджишката болница. Според тях заради ниската възраст на родилките и случаите на малолетни момичета, които раждат два пъти в годината, ражданията с фатален край ще се увеличават.

Само за миналата календарна година родените с малформации бебета са били общо 50 в областната болница в Пазарджик при общо 1300 регистрирани раждания. Повечето от тях са от районите край Велинград, заради близкородствените бракове.

По думите на д-р Мариела Захариева, завеждаща Неонатологичното отделение, във високопланинските райони има повече аномалии, защото хората живеят в затворени общества и няма за кого да се оженят, освен за братовчеда си. Според статистиката, в пазарджишката болница най-чести са сърдечните аномалии, а миналата година броят им през пролетта е бил много висок.

Специалистите са категорични, че при родители с родствена връзка процентът на заболелите внуци теоретично се увеличава от 25 до 50% и така през поколенията достига до 100%. Обяснението е натрупването на рецесивен ген, посочва Дарик радио.

Междувременно стана ясно, че гинекологът от Пазарджик, в чието дежурство починаха три бебета, е пил по време на работа и се е държал неадекватно и непрофесионално.

Това са заключенията от доклада на Регионалната здравна инспекция, цитирани от здравния министър д-р Стефан Константинов и bTV.

В един от случаите вероятно лекарска грешка е довела до смъртта на едно от бебетата, което се задушава по време на раждането. Плодът е разположен седалищно и според проверяващите, дежурният лекар Атев не е предприел навреме необходимите и правилни действия и е взел грешни решения, довели до смъртта на бебето.Коментари

Коментар: 1

браковете между роднини трябва да се забранят със закон, а колкото до лекаря (пил по време на работа) доживотна.....


  • 1

Добави коментар