За лимфома и децата

2327
За лимфома и децата

Лимфомът е най-честият рак на кръвта и третият най-чест рак в детска възраст

Никой родител не е подготвен да чуе, че детето му има животозастрашаващо заболяване. Първоначалните емоции, през които минава, са болка, страх, тъга, вина, гняв и дори отказ да приеме действителността. Стресът е толкова голям, че семейството не е в състояние да чуе диагнозата и плана за лечение. Вцепенението е нормална реакция и трябва да се мине през всички емоции, за да може в един момент семейството да се съсредоточи върху детето и неговото лечение, без да му натрапва страховете си.

По последни данни, в световен мащаб, всяка година около 200 000 деца са диагностицирани с рак, като 20% умират от коварната болест поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ. Международният ден на децата, болни от рак – 15 февруари, идва да напомни, че родителите са тези, които трябва да бъдат особено внимателни към здравето на децата си.

Колкото по-рано бъде установена диагнозата, толкова по-надеждни са прогнозите, казват специалистите от Анадолу Медицински Център, многопрофилна болница, в която успешно се прилагат и програми в областта детското здраве, и допълват, че „значителният напредък в диагностиката и лечението води до съществено подобряване на преживяемостта, особено когато заболяването е открито навреме“.

Лимфомът е най-честият рак на кръвта и третият най-чест рак в детска възраст. Това е рак на лимфната система и представлява безконтролно размножаване на изродени лимфоцити. Този вид рак има две форми - ходжкинови и неходжкинови лимфоми, които от своя страна също имат модификации, пише вестник "24 часа".

Вижте галерията: Подправки срещу рак

Причината за възникването на лимфома е неясна. Лекарите не могат да кажат защо един човек се разболява, а друг – не. Смята се, че по-често се появяват при хора с отслабена имунна система, при хора с трансплантирани органи, при хора, заразени с вируса на HIV, на хепатит С. Със сигурност влияят и нездравословният начин на живот и стресът.

Характерен знак на заболяването е прогресивното подуване на лимфни възли. Обикновено на шията, в слабините и под мишниците. Има и други, общи симптоми, като общо неразположение, необяснимо повишаване на температурата над 38°C, нощни изпотявания, безпричинна загуба на тегло; постоянна умора и отпадналост, понижен апетит, задух или кашлица, сърбеж, който може да бъде упорит и по цялото тяло. Тези симптоми, обаче, могат да бъдат срещани и при други заболявания, т.е. няма гаранция за наличие на лимфом. Това е една от причините за същественото значение на диагностичните изследвания при установяване на диагноза.

Мултидисциплинарният подход за специалистите от Анадолу Медицински Център е от особена важност при диагностиката и лечението на пациентите с хематологични болести. Прилага се специализирана консултация с насочени изследвания, а лекарите разработват индивидуален план за лечение за всеки пациент.

Отделението по педиатрична онкология работи съвместно с други отделения, което прави достъпна употребата на широк спектър от технологии, чрез които да се осъществи най-доброто лечение за пациентите. Освен лимфом в отделението се лекуват и заболявания като левкемия, тумори на централната нервна система, тумор на Вилмс, невробластом, рабдомиосарком, ретинобластом, ендокринни тумори, неврофиброматоза, и др.

„Ние искаме здрави деца. А на тези, които се разболеят, искаме да дадем нужното лечение, с което да ги върнем към пълноценен начин на живот“, казва проф. д-р Алп Йозкан, специалист педиатрична онкология.Добави коментар