За лечебната езда

42
За лечебната езда

В помощ на децата с церебрална парализа

Няма точна статистика колко деца страдат от церебрална парализа у нас. Няма и достатъчно ефективни програми за тяхната рехабилитация. Оказва се, че една от най-успешните терапии, която дава резултати още след първия месец, е лечебната езда.

Да отгледаш дете с церебрална парализа у нас е истински героизъм. В такива семейства обикновено единият родител не работи и изцяло се е отдал на грижата за детето, посочва bTV.

Децата с церебрална парализа не се подлагат на медикаментозно лечение. При тях успехът се постига с ежедневна рехабилитация. Една от най-успешните е така наречената хипотерапия, или лечебна езда. Резултатите идват още след първия месец.

"Изключително ми е приятно, аз съм впечатлен от това каква радост създава ездата в детските очи. Те се чувстват наравно с другите деца и допирът с коня и това удовлетворение, което те получават, го получавам и аз наравно с тях", признава треньорът Иво Цанев.

Освен за подобряване на физическото състояние на детето, контактът с животното допринася и за емоционалното и интелектуалното им здраве.

У нас има различни програми, които осигуряват достъп на децата с церебрална парализа до ездата, а държавата поема част от лечението им само до 18-годишна възраст. След това те трябва да се справят само с помощта на семейството.Добави коментар