За коварния псориазис

554
За коварния псориазис

Отключващ фактор номер едно е стресът

Xоливудската звезда Ким Кардашиян показа единственото нещо, което не харесва във външността си точно по това време на годината и моментът, оказва се, не е случаен. Красавицата, върху която погледите на мъжете залепват, е една от стотиците милиони жертви на упорито заболяване, което предпочитат да прикриват. Не защото е срамно или заразно, а защото повечето хора възприемат псориазиса като прилепчива инфекция.

Медицината има детайлна дефиниция за заболяването, но не и за причините кожата да става на червени петна, които бързо се покриват с белезникави люспи от вроговени клетки. Псориазисът не влиза в списъка на застрашаващите живота диагнози. В същото време кожните лекари са убедени, че влошава качеството на живот колкото най-тежките болести.

Много човешки това се обяснява в цитата на американския писател Джон Ъпдайк, който от първо лице разказва. “Никога не съм знаел как точно да го нарека - унижение, алергия или нещо друго, заради което почти всичко беше вредно за мен: шоколад, пържени картофи, нишесте, захар, мазнини, нервна възбуда, сухо, тъмно, високо кръвно, задух, студ... Честна дума, самият живот беше алергичен.” Големият писател използва квалификацията “алергия” като символ на всекидневните предизвикатества пред човека с псориазис.

Според последните виждания за заболяването то дори не е “чиста” дерматологична болест, а коварно системно заболяване с най-характерна проява върху кожата. При около 30 процента от пациентите то е съпроводено от псориатичен артрит. Често е съпътствано от хипертония, повишен холестерол, затлъстяване, диабет. Затова вече се смята, че увреждането на кожата е само първият сигнал за сложно системно заболяване. Модерната медицина приема видимия знак върху кожата като предупреждение, че трябва да се направят задълбочени изследвания за възможните допълнителни и все още скрити диагнози. Това обясни доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Кожната клиника на Александровска болница и един от специалистите, номинирани от читателите на “24 часа” като лекар, на когото вярват.

Защо плаките на човека с псориазис стават очевидни не през лятото, когато дрехите по-скоро показват, отколкото скриват тялото, а в сезона на дългите ръкави и крачоли? Защо и състоянието на Кардашиян се разкри от снимки в разгара на зимата? Псориазисът се обостря през зимата, когато дните са къси и небето мрачно. Той “обича” слънцето, защото лъчите му много добре повлияват цялостната кератизация (вроговяване) на клетките на кожата и потиска възпалителния процес. Освен това лятото е и традиционното време за почивка, море, спа курорти и като цяло повече време за релакс и излизане от обичайната среда, което намалява стреса и съдейства за ремисия, обясни доц. Казанджиева.Медицината няма отговор за точните причини за заболяването. Но има консенсус, че отключващ фактор номер едно е стресът. В повечето случаи може да се проследи и генетично предразположение. То невинаги е проявено в малкия семеен кръг, но е съществувало в поколенията назад или може да се среща и в момента, но у далечни кръвни роднини.

Напрегнатото всекидневие и неприятните преживявания са основна причина и за влошаване особено през зимата, когато вече е налице едно неблагоприятно условие - липсата на интензивна естествена светлина. Зависимостта на псориазиса от слънцето е отдавна известна на медицината. Затова лечението не е само лекарствено, както при много други заболявания. От 20-те години на миналия век се усъвършенстват методите за лечение със светлина. В началото това се прави със специални лампи, наподобяващи слънчевия спектър.

С натрупването на знания за заболяването се установява, че важна роля за подобрението имат ултравиолетовите В лъчи. Следващата стъпка на дерматологията е да уточни оптималната дължина на вълната, която осигурява комфорт на кожата с псориазис – между 311 и 312 нанометра, което обосновава т.нар. тясноспектърна терапия. По пътя на обратната логика – кожата на пациента да се направи по-чувствителна на слънчевата светлина, се налага и следващият лечебен метод. Създават се вещества, които увеличават фоточувствителността на кожата, наречени псоралени. Те обикновено се мажат върху изменените участъци и след 20 минути кожата се облъчва с ултравиолетови А лъчи.

Това е ПУВА терапията – получила името си от ползваните средства: псоралени и ултравиолетови А лъчи По-рядко – когато са засегнати големи площи от кожата, се прибягва до системна ПУВА – псоралените се вземат през устата и облъчването се прави след 1-2 часа. Под влияние на медикаментите тези пациенти са особено чувствителни на слънчевите лъчи, което налага да пазят и очите си с тъмни очила заради повишената фоточувствителност и на конюнктивата.

Хората изпитват страх дали фототерапиите не повишават риска от кожен рак. Затова винаги курсовете се провеждат след индивидуална преценка. Сравнително нов метод е използването на лазери, които имат същия ефект като лампите, но при по-краткотрайно въздействие. Достъпен е и у нас, единственото “неудобство” е, че оскъпява терапията, разказва доц. Казанджиева.Тя изтъква приноса на българската дерматологична школа, която отдавна развива морелечението на псориазиса – самостоятелно или в съчетание с калолечение. Като всяка “природна” терапия, курсът се приема охотно от пациентите, още повече че комбинираното въздействие слънце - море бързо дава резултат и кожата видимо подобрява вида си. По света е популярен и лечебният ефект на водата и водораслите в Синята лагуна в Исландия, но там слънцето е недостатъчно и се практикува заместване със скъпи процедури с лазери.

За най-добро място за терапия при псориазис минават курортите по Мъртво море. Заради климатичните дадености то предоставя дълъг активен сезон, но районът има недостатъка през лятото там да е прекалено горещо. Температурите на нашето крайбрежие са значително по-гостоприемни. Отделно за българина Черно море е по-достъпно във всяко отношение. А през зимата контрол над заболяването може да се поддържа с фототерапия.

Фототерапиите дават резултат при около 75 процента от пациентите. Лошото е, че на 20-25% от пациентите не може да се приложи. При едни, защото по неясни причини псориазисът не се повлиява от лъчите, при други – заради противопоказания като високо кръвно, прекаран инфаркт или инсулт, и др. Най-новото в лечението на тежкия псориазис е прилагането на биологични средства, които от няколко години се използват и у нас.

Вижте още: Домашно лечение на кожни заболявания

“Отпада нуждата от всекидневно мазане и свързаните с това неудобства. Биологичните средства се поставят инжекционно обикновено през интервали от 2 седмици или месец. Те атакуват различните малки молекули, които причиняват болестните прояви. Здравната каса поема финансирането на 4 вида биологични средства, но това става по стриктни критерии. Едно от основните изисквания е другите методи да не дават резултат”, обясни доц. Казанджиева. Терапиите с биологични средства са неподходящи за хора с псориазис, които едновременно с това имат хепатит, инфекциозни заболявания, влошени кръвни показатели и др.

Натрупаният опит от използването на новите терапии показва дълги ремисии на заболяването при състояния, в които медицината е била доста безпомощна преди това. В България обаче здравното осигуряване отпуска медикаментите при висок процент засягане на кожата. В останалите държави в Европа болните имат достъп и при много по-леко увреждане. Това мотивира пациентските организации у нас да настояват за разширяване на достъпа, но засега безуспешно. Искането за включване на повече хора в модерното лечение е заради надеждата неповлияните от другите лечения пациенти да излязат от социалната изолация, на която състоянието им ги обрича.За разлика от общества с по-добра здравна култура у нас много хора мислят, че псориазисът е заразен или че е резултат на лоша хигиена. Пациенти разказват за нелепи обиди и унижения, за забрана от родители децата им да играят с деца с псориазис, срамни сцени край басейни и в спортни зали, магазини за дрехи, фризьорски и козметични студиа.

В най-добрия случай те усещат дискертните погледи на околните, но по-често ги гледат с демонстративно негодувание или направо ги обвиняват, че искат да разболеят околните с “краста”, “кел”, “алергия” и всевъзможни други болести, с които псориазисът няма нищо общо.

Псориазисът НЕ Е ЗАРАЗЕН – докосване, целувки, секс не предават заболяването на друг човек. Всъщност това е имунна реакция. Плаките от сребристо-бели люспи, подобни на фино настъргана парафинова свещ, са незрели, но прекалено бързо остарели и загинали кожни клетки, избутвани от също толкова бързо образуващи се в дълбочина нови непълноценни клетки. При добро функциониране на организма този процес трае 20-30, а при псориазис – от 3 дни до седмица.

Обикновено първо се засяга зоната до косата или скалпа, лактите и колената. В 99.9% от случаите човек опитва да се справи с проблема сам с козметични средства, антибиотични мазила, народни средства и когато нищо не помогне, отива на лекар, защото “в началото забелязвате, че хората се чувстват неловко, когато ви гледат - обяснява Ъпдайк. - След това вие сами се страхувате да се погледнете в огледалото”.

Няма точна статистика, но около 2 процента от хората у нас живеят с псориазис. Науката смята, че по цял свят появата на плаките преди 40-годишна възраст е основно в резултат на унаследено предразположение, а в по-късните години – главно от стрес. Ако има “българска следа”, тя може да се търси в отключването на проблема. Прави впечатление, че и в по-млада възраст преобладават пациентите, които нямат роднини с такава диагноза, обяснява дерматоложката.И при най-успешна терапия досега не е постигано дефинитивно излекуване, но контролът на заболяването разрежда рецидивите в пъти. Имаме пациенти с псориазис, които благодарение на биологичните средства са забравили какво е да открият плака на тялото си, твърди доц. Казанджиева, цитирана от вестник "Стандарт". Тя напомня, че въпреки това трябва да се избягват факторите, които по принцип могат да породят обостряне. В ролята на провокатори освен стреса влизат медикаменти като бета-блокери, антибиотици от тетрациклиновата група, антималарийни препарати, литиеви препарати, и др., инфекциите, травмите, пушенето, алкохолът, напълняването.

Известни хора се включват с различни инициативи за подобряване на информираността за заболяването. В ревюта участват модели с видими псориазисни плаки, шампиони плуват с пациенти с обострено състояние, актьори разказват публично личния си опит. България изостава драстично въпреки няколкото успешни опита за привличане на вниманието върху проблема чрез ревюта, в които манекени са хора с псориазис, и информационни брошури.

Заболяването се отключва поравно при мъже и жени, не подминава и известните и богатите. Но особено сред елита състоянието се крие старателно поради страх от социална изолация, който всъщност е кошмарът за всеки засегнат. “Хората не разбират усилието да изглеждам перфектно във всеки момент. Представете си какво би ставало всеки път, когато медиите забележат засегнатите места, при положение че дори един долар да изкарам, това вече се превръща в заглавие в изданията”, обяснява Ким Кардашиян.Добави коментар