За киселините

145
За киселините

Как да се справим?

Хората, които познават тежестта и паренето под лъжичката, с гадене и кисели оригвания, знаят, че настъпва отново сезонът за техните оплаквания. Гастроентеролозите отчитат, че през есента се увеличават пациентите с остър и хроничен гастрит и гастродуоденит.

Когато човек подценява този стомашен дискомфорт и се самолекува, например с лъжичка сода бикарбонат, временно облекчава състоянието си, но излекуване не може да се постигне, предупреждава bTV.

Бактерията хеликобектер пилори е основен причинител на гастродуоденитите и язвената болест. Затова и лечението с антибиотиците срещу тези бактерии може да излекуват възпалителните процеси на стомаха и дванадесетопръстника и дори язвата. Наличието на хеликобектер пилори се доказва чрез посявка от копропроба (от фекалиите) или след гастроскопско изследване.

Гастроскопията у нас вече е рутинно изследване. Извършва се под анестезия и човек е пощаден от неприятни усещания. С този диагностичен метод лекарят може да огледа лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника и да се убеди има ли възпалителни промени и какви са техните размери и разположение.

Начинът на хранене и подборът на продукти е от особена важност за хората със стомашен дискомфорт. За облекчаване на киселините предпочитайте супи, топли ястия, задушени зеленчуци, риба и пилешко месо, хляб, ориз, банани.Прясно изцеден зелев сок намалява стомашните киселини. Приготвя се, като сокът от 3 зелеви листа се разрежда с две чаши трапезна вода. Изпива се между храненията на 2-3 пъти.

Избягвайте силните подправки като черен пипер, люти чушки, суров чесън и кромид лук, пържените храни, алкохола и кафето.

Особен важно е редовното и бавно хранене. Всяка храна трябва да се дъвче по-продължително време и да не се преяжда. Добрата организация на времето и предвиждане на почивка или някакво хоби, е препоръчително за хората с „нервен стомах”.

Масажът на корема с лек натиск в посока отдясно наляво може в момента да облекчи спазмите от напрежение и стрес.

„Ако имате киселини след всяко хранене, болка в горната половина на корема, която не отзвучава, две киселинни атаки през нощта с болка, която ви буди от сън или затруднение при преглъщане - задължително се консултирате с лекар”, съветва гастроентерологът доц. д-р Крум Кацаров.Добави коментар