За или против обрязването

491
За или против обрязването

Въпросът стои пред родителите на момчета

Ако въпросът „за или против обрязването“ беше поставен на някой американец, турчин или евреин, отговорът щеше да звучи по различен начин, отколкото би отговорил българин. Причината е религиозна – у нас общоприетото схващане е, че тази процедура се прави по религиозни причини и не се търсят предимствата и недостатъците й.

Всъщност, в САЩ, където хората изповядват различни религии, над половината момченца са обрязани не по религиозни, а по хигиени причини и за превенция на различни полово предавани болести. Разбира се, у нас едно такова решение не може да бъде взето толкова лесно. За да ви помогнем с избора, ви предлагаме няколко основателни причини „за“ и „против“.

„За“

Един от най-важните фактори „за“ обрязването е научно доказаният факт, че то предотвратява заразяването с полово предавани болести, включително СПИН. Друга болест, която може да бъде избегната чрез операцията, е папилома вирусът.

Обрязването е оправдано и от хигиенна гледна точка. При необрязаните момченца много по-често се получават уринарни инфекции, тъй като препуциума (кожата, която се отстранява) се събират остатъци от урина и секрети от жлезите, които създават много подходяща среда за размножаването на бактерии и други микроорганизми.„Против“
Както при всяка операция, и тук съществува риск от инфектиране на раната. Не са изключени и медицински грешки, като например отстраняване на прекалено много тъкан, което да доведе до фимоза.

Възможно е и да се получи частична нечувствителност на половия член. И въпреки че на бебетата това не им пречи, все пак ще бъде сериозен проблем в живота на зрелия мъж.

Не е за пренебрегване и фактът, че общественото мнение у нас не е настроено добре спрямо тази процедура. Възможно е в по-късна възраст детето да стане обект на подигравки, които сериозно да навредят на самочувствието му.

Как се прави обрязването?
Операцията, наречена още циркумцизация, представлява отстраняване на кожата, която покрива главичката на пениса. Най-често се прави с местна упойка и отнема не повече от половин час. Поставя се марля, която се сменя ежедневно и се отстранява напълно след третия ден. Възстановяването е около 15 дни – времето, което е нужно, за да зарасте раната.

Споделете вашият опит и мнение в коментарите.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар