За горещините и лекарствата

60
За горещините и лекарствата

Как да ги съхраняваме в жегата

Още един риск, свързан с високите температури – съхранението на лекарствата. Ваксините и животоспасяващите препарати са най-уязвими от температурните промени.

От началото на годината инспекторите на Агенцията по лекарства и на регионалните здрави инспекции проверяват 350 складове за лекарства на едро и аптеки. Задължително оглеждат и условията, при които се съхраняват и транспортират медикаментите.

Според изискванията всяка аптека или склад за лекарства трябва да разполага с хладилник или хладилни помещения за медикаментите, които трябва да се съхраняват при по-ниски температури. Както и да води хладилен дневник, припомня bTV.

Повечето от таблетките и сиропите, подредени по рафтовете и шкафовете в аптеките, изискват температура на съхранение между 18 и 22 градуса.

Различна е грижата към лекарствата от т. нар. термолабилна група. Те трябва да се съхраняват в хладилник. Сред тях са видовете инсулин, ваксините, скъпоструващите и животоспасяващи лекарства, лекарствата с растителни и животински екстракти.

„Много често тези промени са невидими и когато клиентът вземе лекарство, което не е съхранявано по всички правила, той самият няма да знае, че това е така и могат да настъпят промени за него. При някои лекарства биха могли да се получат и алергични реакции ", казва магистър-фармацевтът Иванка Ботева.

Клиентите най-често се интересуват от срока на годност на лекарството, което купуват, и по- рядко от условията, при които се съхраняват. Задължителен е обаче контролът от Изпълнителната агенция по лекарствата и здравните инспекции по места.

Фармацевтите съветват вкъщи пациентите също да спазват условията , при които трябва да се съхраняват лекарствата.

Условията за съхранение са описани на всяка опаковка и листовка, затова е добре те да не се изхвърлят след отварянето на лекарството. Важно е да следим и срока на годност на медикаментите.ЗаДобави коментар