За децата и студа

130
За децата и студа

Опасно ли е за тях времето навън?

Много студено време предрекоха синоптиците. Заради ниските температури лекарите пък препоръчаха излизане навън само в краен случай. Опасен ли е за децата студът и какви неприятности може да ни донесе?

Повечето педиатри споделят, че родителите силно преувеличават ефекта на студа върху децата им. Обличат ги излишно и така ги изнежват. Многото дрехи и високата температура вкъщи само пречат на нормалната терморегулация на малкия организъм. Така той не реагира адекватно на студа, което води до настинки.

Лекарите обаче не отричат и вредното влияние на студа. Под неговото въздействие се намалява кръвообръщението в откритите части, което може да доведе до измръзвания. Най-често от студа страдат и дихателните пътища, които се преобхлаждат, локалният им имунитет пада и ги прави лесна мишена за вирусите и бактериите.Специалистите припомнят, че при градуси около нулата няма причина детето да не излезе навън поне за час. Това се отнася дори и за бебетата, особено ако има слънце. Свежият въздух закалява децата и се отразява добре на имунитета им.

Когато подготвяте детето за навън, намажете откритите части от тялото му с крем за студено време, който ще ги предпази от зачервяване и изпръхване. Особено внимателно се погрижете за уюта на краката. Не прекалявайте с чорапите, а се уверете, че са от естествени материи.

Същото се отнася и за обувките - изберете такива от естествена кожа и предварително проверете дали не пропускат вода. Облечете детето с дрехи на пластове, така че, ако времето се затопли, да можете да съблечете някоя от дрехите. Най-опасно е изпотяването, направете всичко възможно да го избегнете.Добави коментар