За безсънието при менопаузата

86
За безсънието при менопаузата

Ефикасен е валерианът

Валерианът - популярният билков помощник, използван още в древните Гърция и Рим за различни здравословни проблеми, облекчава и смущенията в съня през менопаузата, съобщава Ройтерс.

Съвременната наука обаче все още е разделена по въпроса дали билката е ефикасна. Някои изследвания са показали, че валерианът помага при безсъние, но действието му е проверено в много малко клинични изпитания.

Настоящето проучване на специалисти от университета в Техеран е обхванало 100 жени в менопауза, страдащи от безсъние. Участничките били разделени на две групи. В продължение на един месец жените в едната група приемали всекидневно две капсули валериан, а в другата - плацебо.

Иранските изследователи са установили, че 30% процента от жените, които пиели валериан, са съобщили за подобрение в качеството на съня. Отчетени били фактори като необходимото за заспиване време и честотата на събужданията през нощта. За сравнение - само 4% от жените, приемали плацебо, впоследствие са споделили, че спят по-добре.

Проблемите със съня се задълбочават с напредването на възрастта, а при жените в менопауза горещите вълни и нощното потене ги правят още по-неприятни.Добави коментар