За безболезнена ваксинация

1897
За безболезнена ваксинация

Как да направим така, че ваксината да бъде приета по-добре от детето?

Ваксините са неизбежно зло. Тук няма да спорим трябва ли да се поставят или не, а ще ви дадем няколко съвета кога и при какви обстоятелства да направите ваксината - така, че тя да бъде приета по-добре от детето.

1. Детето трябва да е абсолютно здраво. Както и всички останали от семейството, за да не го заразят след ваксинацията. Ако е възможно, не поставяйте ваксина по време на грипна епидемия. Не го правете и ако сте имали контакти със заразно болен (например от шарка).

2. Избягвайте психическите и физически натоварвания след ваксинация. Добре е да приберете детето вкъщи и да не предприемате дълги разходки или пътувания. Ограничете контактите му за няколко дни, докато премине ефектът от ваксинацията.

3. Събразете смените на педиатъра и поставяйте ваксините винаги сутрин, за да имате време да реагирате на страничните ефекти. Такива може да са подуване на мястото, където е поставена инжекцията, повишена температура и общо неразположение.4. Добре е да избягвате поставянато на ваксина, когато на детето му никне зъбче. През този период имунитетът на детския организъм е отслабен и той може да реагира по-остро.

5. Ако детето е имало алергичен пристъп, отложете ваксината. Добре е да уведомите педиатъра, ако мъникът е проявил алергия към яйца, защото някои от ваксините съдържат яйчен белтък.

6. Ако сте в период на захранване, една седмица преди ваксинация отложете приемането на нови продукти. Изчакайте с въвеждането им и още една седмица след ваксината. Ако детето направи алергична реакция, е от извънредна важност да се разбере какво я е причинило.

7. В никакъв случай не къпете мъника. Пазете мястото на поставянето на ваксината от мокрене и не му позволявайте да я чеше.Добави коментар