За бърза мисъл

318
За бърза мисъл

Как да се справим със забравянето и нарушената концентрация?

Оплакванията от паметови нарушения, забравяне, трудно припомняне на думи, имена на хора, непълноценно запомняне на текущи събития, нарушена концентрация са доста чести и могат да се наблюдават не само при възрастни хора.

Причините за тези и подобни нарушения могат да бъдат твърде различни и не може да се предпише универсално лечение при такива оплаквания, посочва доц. Маргарита Райчева, невропсихолог в Клиника по нервни болести на УМБАЛ "Александровска" пред вестник "24 часа".

Паметта е сложна система и успешното учене, припомняне, разпознаване на познатите хора, места, факти и събития става възможно, когато ангажираните мозъчни структури са съхранени и в добро функционално състояние.

Когато имаме усещането за непълноценна памет и пропуски, които пречат на професионалните ангажименти или всекидневието, е важно преди всичко да се изясни какви са причините за това. Възможно е нарушенията да са свързани предимно с психологични причини - например преумора, претовареност, остри или хронични стресови състояния, тревожни или депресивни състояния.

В много случаи обаче паметовите смущения се дължат на болестни процеси и промени в главния мозък - мозъчносъдова болест, травматични последствия, възпалителни процеси, атрофични процеси от разнообразен характер и др.

Преди да се пристъпи към каквато и да е терапия (медикаментозна, психотерапевтична, когнитивна стимулация и др.), най-напред трябва да се направи диагностично уточняване с оглед по-точно терапевтично поведение.

Какво е необходимо да се направи за ранното и навременно изясняване на характера и причините за паметовите оплаквания? Като първа стъпка е подходящо провеждането на специализирано психологично (невропсихологично) изследване за състоянието на паметта, вниманието и другите психични процеси, да се анализира историята на пациента и да се прецени рискът за наличие на органичен тип нарушения.

При откриването на такива особености, специфични грешки и рискови фактори следва да се направи консултация с невролог дементолог. Специализираните консултации ще ви помогнат да се изясни как да се подобри качеството на паметовите процеси и цялостното функциониране.

При всички случаи се препоръчва, заедно с евентуалните медикаменти, да се поддържа и оптимална психическа и физическа активност, умерено и системно умствено натоварване, съобразно с личните интереси и предпочитания (четене на книги, кръстословици, шах, судоку и др.).

Препоръчва се честа употреба на някои храни: риба, пресни плодове и зеленчуци, мед, орехи (т.нар. средиземноморска диета), които стимулират паметта и психичните процеси, осигуряват добра кондиция и профилактика на ранни дементни състояния, т.е. поддържат доброто умствено и психическо здраве.Добави коментар