За алергията към глутен

408
За алергията към глутен

Как да я избегнем?

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Един на всеки 300 човека развива непоносимост към него. Болестта при възрастните се нарича глутенова ентеропатия и най-често се характеризира с тежко стомашно разстройство, силна загуба на тегло, липса на концентрация, умора, поява на афти и херпеси, проблеми със зъбите и дори стерилитет.

При децата заболяването се нарича цьолиакия. Симптомите за непоносимост към глутена се проявяват най-често между първата и втората година на детето. Част от тях са диария, уголемяване на коремчето и отоци, ниско тегло, раздразнителност.

За да се намали риска от алергия към глутен, се препоръчва храната, който съдържа този протеин, да се въведе след шестмесечна възраст в менюто на кърмачето. Това се прави с храни с по-ниско съдържание към такива с по-високо. Примерна схема за захранване е овес - ръж - ечемик - пшеница.Предразположени към заболяването са децата с фамилна обремененост, захранените преди четиримесечна вързаст и тези, които са на изкуствено хранене, а не на кърма. То се диагностицира чрез кръвно изследване за наличието на антитела.

Най-ефикасното лечение на болестта е безглутеновата диета - от нея са елиминирани всички храни, които съдържат протеина. Необходимо е храната да е богата на витамини от групата В и цинк, които се съдържат в зеленчуците. Глутеновите продукти трябва да се заместят с по-голям прием на соя, царевица, ориз, елда и млечни продукти. Освен това приемът на мазнини трябва да се ограничи до 40 гр дневно.

Освен храните, които традиционно се приготвят с продукти, съдържащи глутен, от протеина може да има и в марципана, бозата, кетчупа, соевия сос, горчицата, някои колбаси, бирата, както и в подправките бакпулвер, черен пипер и бульона на кубчета. Глутен може да се съдържа и в много от подобрителите на вкуса и други вещества, които не са посочени на етикетите, затова трябва внимателно да се подбират продуктите.

Още за храните без глутен вижте тук.Добави коментар