Второ бебе излекувано от СПИН

93
Второ бебе излекувано от СПИН

Майката е била носител на ХИВ, но терапията по време на бременността й не дава резултат

Учени от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор съобщиха за втори случай на пълно оздравяване на дете, родено с ХИВ. Момиченцето се роди с ХИВ през април 2013 г. в Лос Анджелис.

Майката е била носител на ХИВ, но терапията по време на бременността й не дава резултат. Лекарите се фокусират върху детето, спрямо което е приложена стандартна антиретровирусна терапия през първите 4 часа след появата му на бял свят, съобщи БГНЕС.

"От тогава досега сме направили на малката ни пациентка десетки тестове. Резултатите от тях позволяват с голяма сигурност да се предположи, че детето вече не е носител на ХИВ. Лечението на момиченцето обаче ще продължи чрез стандартните за носителите на ХИВ процедури", заяви Дебора Персо от университета "Джон Хопкинс".

За първия случай на излекувано от ХИВ дете бе съобщено през март 2013 г., също от "Джон Хопкинс". То също е момиченце, родено през 2010 г. в щата Мисисипи, на което е била приложена стандартна антиретровирусна терапия през първите 30 часа от живота му. До този момент майката не е знаела, че е носител на ХИВ и поради тази причина не е била лекувана по време на бременността.Добави коментар