Втори случай на починало новородено

1144
Втори случай на починало новородено

Имало порок на сърцето

За втори случай на починало бебе в университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" съобщиха почернени родители. Болницата влезе в новините, след като млада жена почина при планирано секцио, а бебето й е в тежко състояние, припомня вестник "Монитор".

По думите на майката Галя Горчева момиченцето й се родило със синдром на Даун. Тя влязла в болницата, защото при всеки запис имало проблеми с тоновете на детето, като на 2 юни бебето било извадено със секцио. Тогава, както твърди майката, Лекарите изразили съмнения за генетично заболяване, но не било уточнено да е синдром на Даун. На другия ден д-р Андрей Христов й казал, че момиченцето има синдром на Даун.

Родителите решили да се информират какво представлява тази болест и отчели, че в 90% от случаите имало проблеми със сърцето. Те поискали да се направи изследване, за да се види има ли дъщеричката им такъв проблем. Лекарите обаче били категорични, че няма нужда да се бърза, преди момиченцето да бъде изписано. Бащата Владимир се оплака, че получавали много малко информация и какво точно е необходимо, за да може детето да преодолее проблемите.

„Видяхме, че тя дишаше тежко – казаха ни, че било нормално за недоносените деца“, добави майката. След като било изписано, детето било заведено при личен лекар, който констатирал проблеми с дишането. Преди да бъде заведено на кардиолог обаче, момиченцето починало. 45 дни не знаем от какво си отиде дъщерята, каза бащата. Той уточни, че официалната аутопсия не е готова и няма яснота кога ще стане. По закон би трябвало процедурата да бъде завършена до 30-тия ден.

Говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков заяви, че все още не се била събрала специална комисия (лекарска консултативна комисия) по случая, защото аутопсията не е готова. „Няма порок на сърцето, нищо такова не е чуто. Детето е изписано физическо здраво, само със синдром на Даун“, каза той. Цветков заяви и че не е имало преглед при кардиолог, защото нямало отклонения в показанията. Той добави, че момиченцето било насочено към дом "Майка и дете" и оттам, доколкото знаел, било изписано без проблем.

Добави коментар