Всяко 4-о дете с лошо зрение

125
Всяко 4-о дете с лошо зрение

Профилактичен преглед на 1, на 3 и на 7 г. открива аномалиите

Всяко четвърто дете има някакъв проблем с очите, а голяма част от аномалиите се отриват късно, когато лечението не дава желания резултат, сочи статистиката. Затова офталмолозите препоръчват контролни прегледи да се правят на 1 годинка, на 3 г. и още веднъж на 7, преди малчуганът да тръгне на училище.

На всеки етап от развитието на детето се търсят различни отклонения, а навременната диагностика дава шанс за възстановяване на зрението 100 процента. Много лични лекари обаче пропускат да насочат родителите към очен лекар и някои аномалии се откриват твърде късно, когато не могат нито да бъдат оперирани, нито да се коригират.

Очите на бебето могат да се изследват и да се даде заключение дали всичко е наред още от първия ден след раждането. Това обаче задължително се прави единствено при недоносените, защото, както е известно, те са с по-висок риск от увреждания. И те се контролират и редовно, защото изискванията са такива - подлежат на обстоен преглед всеки месец в деня, в който са се родили.

Неонатолозите са подготвени и следят за графика, а родителите са информирани, защото четат и са наясно с рисковете и възможните проблеми. Докато останалите зависят от активността на педиатрите и най-вече на родителите си. Проблемът е, че повечето от отклоненията в зрението, дори и най-сериозните, нямат никакви симптоми.„Ако родителите имат някакви притеснения, няма значение каква е възрастта на малкото дете, то може да бъде прегледано от офталмолог още след раждането. Тогава се откриват не само вродени заболявания на очите, но и наследствени като глаукома например. А и без да има притеснения и фамилна обремененост е добре още щом детето стане на една година очите да се прегледат профилактично от специалист,” съветва д-р Лиляна Димитрова, офталмолог в болница „Токуда”.

Най-често при първия преглед на една година лекарите откриват вродени аномалии и дефекти като катаракта, глаукома, кривогледство, запушени слъзни канали, нистагъм. При 3-годишните е важно да се открие мързеливо око и кривогледство, за да може лечението да почне на време. А преди малчуганите да тръгнат на училище, се търсят обичайните отклонения, които налагат носене на очила - далекогледство, късогледство и астигматизъм.

Един от най-сериозните проблеми, който трябва да се „поправи” своевременно и не търпи отлагане, е така нареченото мързеливо око, пише вестник "Монитор". Лошото е, че няма признаци, които да издават, че едно око е по-слабо от другото. И ако детето до 3-годишна възраст не бъде заведено на преглед, няма как това отклонение да бъде открито. А ако не се лекува до 6-ата, 7-ата година, няма как след това да бъде оправено. „Ако открием така нареченото мързеливо око едва в първи клас, по никакъв начин не можем да го излекуваме”, категорична е д-р Димитрова и разказва как при профилактичен преглед на бъдещ първокласник открива вродена катаракта.

„Вчера прегледах дете, на което му предстои да ходи в първи клас. Дойде на профилактика и установихме, че има заболяване - вродена катаракта и въобще не вижда с едното око. Детето вече е на 7 години и за съжаление не може да направим нищо. Дори и да го оперираме, вече е много късно. Пропуснато е ценно време. Ако то беше доведено на 1 година, щяхме да го оперираме и зрението му щеше да се възстанови”, обясни д-р Димитрова.Добави коментар