Всяка вечер правиш това преди сън, а то може да те убие

402
Всяка вечер правиш това преди сън, а то може да те убие

Излишно е да ви посочваме, че сънят има своите ползи, така че загубата му изобщо не е добра идея

Всички вече сме чували, че взирането в екрани на телефони и таблети преди сън е вредно. Оказва се обаче, че проблемът е още по-сериозен.

Заниманията с електронни устройства преди лягане не само правят заспиването по-трудно, но и водят до това да се чувствате значително по-сънливи на следващия ден, сочат резултатите от нови изследвания.

Този ефект може да се появи при всеки, който използва електронен четец, лаптоп, смартфон или някои типове телевизори преди лягане.

"Ние знаем от предишни изследвания, че светлината от екрана на електронните устройства ни разсънва и потиска нивата на мелатонин," казва неврологът д-р Ан-Мари Чанг.

Ако не искате да се чувствате като зомби през деня, констатациите са ясни: четете истинска книга, ако трябва да стимулирате ума си преди лягане, но избягвайте електронните устройства, сякаш животът ви зависи от това, защото в крайна сметка това може да се окаже истина.

Вижте още: Големи грешки на мъжете между 30 и 40 г. по отношение на здравето

Доктор Чанг каза, че недостигът на сън е свързан с други здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Хроничното потискане на нивата на хормона на съня мелатонин пък е свързано с повишен риск от някои видове рак.

Излишно е да ви посочваме, че сънят има своите ползи, така че загубата му изобщо не е добра идея.

Проучването е направено върху 12 души, които четат на iPad в продължение на четири часа преди лягане в продължение на пет дни без прекъсване. Процесът след това е повторен с обикновени книги. 

Ако е абсолютно наложително да използвате електронни устройства преди лягате, можете да намалите ефекта им, като използвате специални приложения.

Свалете си филтър, който блокира синята светлина. Той е безплатен за Android, но платен за потребителите на iOs.  Опитайте F.lux, ако сте на компютъра.Добави коментар