Всеки втори, прекарал COVID-19, развива хронични болести

2339
Всеки втори, прекарал COVID-19, развива хронични болести

Най-често става въпрос за сърдечно-съдови и белодробни проблеми

Всеки втори пациент, или половината от всички заболели от коронавирус по света, развиват хронични болести вследствие на инфекцията, сочи проучване на учени от Университета в Мичиган, предаде ТАСС.

Те са изследвали данни от 253 пациенти, които са били приети в болница с COVID-19 в края на есента на 2020 и зимата на 2021 г. Средната възраст на респондентите е била 60 години. По-голямата част от пациентите, лекувани от инфекцията, заявяват, че дори няколко месеца след оздравяването си не са се възстановили напълно и са проявявали симптоми.

Около 55 % от хората, оцелели след вируса в рамките на шест месеца след заразяването си, са диагностицирани с нови заболявания: сърдечно-съдови и белодробни, които не са имали преди да се срещнат с вируса. Почти една четвърт от участниците в проучването твърдят, че са имали тежка кашлица, а 20% се оплакват от ускорен или неравномерен сърдечен ритъм и имат проблеми с движението.

16 процента от пациентите са продължили да имат належаща нужда от кислород и след изписването си от болницата и са ползвали домашна кислородна машина, посочва БГНЕС.

Добави коментар