Всеки девети у нас с констипация

101
Всеки девети у нас с констипация

Череши и ръжен хляб подпомагат работата на червата

14% от българите над 16 години са с констипация, както се нарича запекът на медицински език. Това означава, че с този здравословен проблем е всеки 9-ти у нас. Това показва Европейско проучване IMAS International. То показва, че повечето от тях разчитат на самолечение. Проблемът започва в тийнейджърска възраст и се задълбочава с напредване на годините. За страните от Западна Европа статистиката сочи, че над 15% от възрастното население е с нередовен стомах, като в Северна Америка този процент нараства до 28 на сто.

Противно на очакванията страданието оказва сериозно влияние върху социалния живот на хората, като жените страдат от него три пъти по-често от мъжете, но проблемът се усложнява с напредване на възрастта и при двата пола. 48,6% от хората със запек се чувстват с нарушен здравословен и социален живот.

Те се самоопределят като самотни, нервни, нещастни и по-малко здрави в сравнение с тези, които не страдат от запек. Това оказва негативен ефект върху социалните им контакти - всеки трети от изследваните заявява, че често има своите физически и емоционални неразположения и не счита себе си за активен и пълноценен. Почти половината от всички изследвани признават, че не се чувстват комфортно, ако трябва да вечерят навън, да празнуват или спортуват, като се страхуват от дискомфорта, който болестта им причинява, посочва вестник Монитор.

Изследването е установило и един интересен факт, а именно, че появата на констипация зависи от социално-икономически фактори - групите с ниски доходи са по-засегнати от тези с по-високи. Също така градското население е по-податливо на болестта в сравнение с това по селата. Освен всичко друго запекът е един от основните и определящи рискови фактори за появата на хемороиди, които никак не са безобидни.

Подходяща диета с повече влакнини и фибри, плодове, зеленчуци и сурови храни, както и редовно физическо натоварване са сред първите корекции в ежедневието, които трябва да направи всеки, страдащ от запек. За този сезон са много подходящи черешите и ръженият хляб. Движението не е препоръчително, а задължително за хората, които искат да разрешат този проблем и да не се стигне до появата на хемороиди. Това състояние се лекува с немалко билкови продукти и лекарства, но е нужна консултация с гастроентеролог, за да се назначи най-подходящото лечение. Особено подходящи са хранителните добавки от доказани производители, особено тези от тях, които са с повече фибри. За по-добрата работа на стомаха и червата гестроентеоролозите препоръчват, освен движение и намаляване на теглото, и по 6 чаши вода дневно.

Добави коментар