Всеки ден едно българче...

70
Всеки ден едно българче...

... прави опит за самоубийство

Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство. Тези стряскащи данни изнесе днес пред журналисти д-р Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве.

Най-малкото дете, опитало да сложи край на живота си, е било на 8 години. Причините за подобни суицидни действия най-често са неразбирателство в семейството, уточни той, цитиран от bTV.

От най-ранна възраст децата трябва да получават здравно и сексуално образование и да се подготвят за евентуалните рискови ситуации в живота, добави експертът. Тревога буди и фактът, че с опиталите да се самоубият не работят психолози.

Опитите за самоубийство през последните две години у нас са около 1 600, като от тях близо половината са успешни. България е с най-висок дял на успешните опити за самоубийство в Европа, като броят на опитите - най-често сред младите хора, нарастват.

За всеки четвърти българин има голям риск занапред да развие някакво психично заболяване, каза още д-р Околийски, пояснявайки, че това се дължи основно на ежедневния стрес.Добави коментар