Всеки час умира човек с хепатит

88
Всеки час умира човек с хепатит

У нас ключовият проблем остава превенцията на хератит А

На всеки час от усложнения на хепатит умират 500 европейци, сочат данните на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания. 25 милиона европейци са заразени с хепатит В. За България ключовият проблем остава заразата с хепатит А - болестта на мръсните ръце, посочи главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Добрите практики в страната ни са обхващането с ваксина против хепатит В на всички, родени след 1992 г., държавното финансиране на всички, болни от хепатит В и С, лесният достъп до специалист. Предстои изработването на Национален хепатитен план, който ще регламентира скрийнинга на населението, диагнозата, лечението и грижите, каза д-р Станимир Хасърджиев от пациентската организация.

"Различното в българския план е, че освен хепатит B и C, няма как да не обърнем внимание и на хепатит А по простата причина, че сме една от малкото държави в Европа, където все още има епидемия от хепатит А. Но там най-вече говорим за превенция. Хепатит А като последствия не е толкова тежък, той не става хроничен, но превенцията там трябва да е на ниво", заяви Хасърджиев.

В България обаче липсва имунизация срещу хепатит сред високорисковите групи, скринингови програми, не се извършват рутинни изследвания на чернодробните показатели, липсват специализирани медицински сестри за обслужване на болни от хепатит. Националният хепатитен план е с основен акцент в превенцията, посочи д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

"За всичко може да се вложат пари, но все пак идеята е да не допускаме нови случаи, а не да хвърляме огромни средства в лечение на вече съществуващи. Не може, ако се сравняваме с Швеция, разбира се, тя е един от най-добрите примери, ние дневно да имаме толкова случаи, колкото тя има годишно - 50-60", заяви Кунчев пред БНР.Добави коментар