Всеки 4-и застрашен от инсулт

120
Всеки 4-и застрашен от инсулт

15 000 умират от мозъчен удар заради закъсняла помощ

Всеки четвърти българин е застрашен от инсулт. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртността по целия свят, но в това отношение България е във водещата петица. Преди нас по опасност да ги застигне мозъчен удар са руснаците, украинците, румънците и поляците. Това съобщиха кардиолози в Световния ден за борба с това заболяване.

Над 82 000 случая с мозъчно-съдови заболявания се регистрират всяка година в нашата страна. От тях около 35 000 случая са с мозъчен инсулт, като 15 000 от тях умират. Повечето от оцелелите остават инвалиди или с частична парализа на лицето, или говорни нарушения. При около 20 на сто от тях увреждането изисква помощ от придружител, тъй като хората не могат да се обслужват сами. Ако човек преживее инсулт дори той да е лек, впоследствие ще развие деменция или епилепсия.

Рискът от мозъчен удар нараства със застудяването на времето, тъй като кръвоносните съдове се стесняват. Най-уязвими са хората с артериална хипертония, кардиологични заболявания и дори само ритъмни нарушения на сърцето, поясниха от Националното дружество по кардиология, цитирани от вестник "Монитор".

Да се създават центрове за максимално ранно лечение на инсулта чрез интервенционалния метод, по който се вкарват миниатюрни катетри в кръвоносните съдове на мозъка. За това настоява с проект на Национална програма за интервенционално лечение на инсулта проф. Генчо Начев – директор на Университетската болница „Св. Екатерина”, съобщи самият той за агенция „Монитор”. Целта е лечението да започва до 6-ия час от настъпването на инсулта, тъй като до това време рисковете от парализа и усложнения са по-малки, поясни проф. Начев.

Проектът е съгласуван с водещи кардиолози в страната и до дни ще бъде внесен в Министерството на здравеопазването.
Най-честият симптом на инсулт е внезапна слабост или изтръпване на ръцете, краката и обикновено от едната страна на тялото. Други симптоми са обърканост, затруднен говор или неразбиране речта, трудности при ходене, виене на свят, загуба на равновесие или координация, силно главоболие с неизвестна причина, припадъци или загуба на съзнание, поясни доц. Силва Андонова.

Като център с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната Университетската болница „Св. Марина“ и Медицинският университет във Варна поеха инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната.
Какви са рисковите фактори и как да се предпазим от това заболяване разказва доц. Силва Андонова, началник на Втора клиника по нервни болести в болница “Св. Марина” и ръководител на секцията по инсулти към Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика.Добави коментар