Все повече деца...

50
Все повече деца...

... с ревматоиден артрит

Увеличава се броят на децата, които страдат от ревматоиден артрит. За това алармираха от Асоциацията на пациенти с ревматологични заболявания в България по повод Международния ден за борба с артрита.

По неофициални данни, в България най-много са пациентите с болестта на Бехтерев - 20 000 души и с ревматоиден артрит - 60 000, съобщи Дарик радио.

Артритът е хронично, прогресиращо автоимунно заболяване, като все още няма обяснение за неговото възникване. То поразява ставите и обикновено развилите ревматоиден артрит са на възраст между 25 и 50 години. Близо 50% от тях стигат до трайна инвалидизация.

Един от основните проблеми на хората с такива заболявания в България е късното поставяне на диагноза, вследствие на малкия брой ревматолози у нас.

По думите на председателя на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България Цвета Апостолова: "Детските ревматолози се броят на пръсти, те са предимно в София. Ако такова заболяване са развие при децата, то може да спре растежа им, да не говорим и за проблемите със социализацията, които при тях са много по-жестоки, отколкото при големите".

Другият проблем на пациентите с ревматологични заболявания е финансов. Лечението с биологични средства на месец струва около 2500 лева, като 25% от тях се поемат от пациентите.

В Европа годишно се отделят 240 млрд. евро за лечението на 120 млн. болни от някакъв вид ревматологично заболяване.Добави коментар