Все повече деца с високо кръвно у нас

131
Все повече деца с високо кръвно у нас

Над 2 милиона са хипертониците в България

Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С данни за това заболяване се откриват дори деца между 7 и 8-годишна възраст. Най-засегнати са тийнейджърите. А всеки един на десет българи до 25 години страда от артериална хипертония. Данните съобщи в ефира на Дарик кардиологът доц. Красимира Христова - директор на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония.

"Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, именно поради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че много деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, но артериално налягане 140 на 90 за дете е прекалено висока стойност", обясни доц. Христова. Като причини тя посочи - наднормено тегло, начин на живот, дългото време пред компютрите.

"По отношение на заболяването сред децата се среща включително в ранна училищна възраст - между 7 и 8 години. Най засегнати са популацията в тийнеджърска възраст заради начина на живот, досег със забранените неща, те са факт и допринасят за покачването на артериалното налягане", подчерта още тя. Препоръките й да не се стига до подобни тревожни тенденции са: повече движение, спорт, повече време на открито пространство, здравословна храна, наличие на ниско съдържание на сол в храната и редукция на телесното ниво.

Световната лига по хипертония започна нестандартна инициатива за популяризиране на хипертонията, нейната профилактика и лечение - чрез конкурс за детска рисунка на тема „Да запазим сърцето здраво”. У нас състезанието продължава до първи декември, посочва Дарик радио.

Добави коментар