Време ли е за първата разходка на новороденото?

1080
Време ли е за първата разходка на новороденото?

Свежият въздух и смяната на обстановката са полезни за хора на всяка възраст, включително бебетата

Много родители се притесняват да изведат новороденото на първата му разходка в първите седмици след раждането. В България пък традицията е бебето да не излиза до 40-тия ден след раждането му. Съвременните родители обаче все по-често не спазват това неписано правило. И имат право. На практика няма медицинска причина съвсем малко бебе да не бъде извеждано навън.

За какво да внимаваме

Свежият въздух и смяната на обстановката са полезни за хора на всяка възраст, включително бебетата. Единственото, за което трябва внимавате, е да няма близък контакт с болни хора. Затова и затворените пространства като магазини и молове са крайно неподходящи за разходка на бебето. Ако по време на разходката навън срещнете познат, който иска да пипа или държи бебето, задължително се уверете, че преди това ще си измие ръцете, а при невъзможност, ще използва мокра кърпичка.

Няма медицинска причина съвсем малко бебе да не бъде извеждано навън

По кое време на деня

Колкото по-голямо става бебето, толкова по-интересно ще му бъде навън – гледките, звуковете и миризмите. Опитайте разходките да бъдат по времето, когато е напълно задоволено – нахранено, наспало се е и е сухо. Обикновено това е периодът след хранене и преобуване.

Ако ще излизате на разходка за повече от един час и той съвпада с времето за хранене или преобуване, се уверете, че сте взели всичко необходимо – допълнителни дрехи, памперси, подложка за преповиване и храна.

Ако е по-хладно, задължително покрийте главата, краката и ръчичките

Облеклото

Облечете бебето подходящо за разходка. Ако е по-хладно, задължително покрийте главата, краката и ръчичките му. Облечете го с почти толкова слоя и почти толкова дебели дрехи, колкото възрастен, въпреки че ще го завиете и с подходящо за сезона одеало. При слънчево време, пазете нежната детска кожа. При необходимост използвайте и предпазен крем.

Следете температурата навън. В зависимост от възрастта на бебето и климата във вашето населено място, -7 градуса със сигурност е твърде студено за него, а +32 твърде горещо.



Добави коментар