Вредна ли е минералната вода

512
Вредна ли е минералната вода

13 минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1.5 мг/л

През последните години употребата на минерална вода се увеличава между 12 и 15%. В същото време малцина се зачитат в етикетите на бутилките с вода, които пият или купуват. В България има общо над 225 находища на минерални извори. Така тя е сред водещите в света държави по запасите си от минерални води.

В същото време ние консумираме 2 пъти по-малко минерална вода от европейците. Крие ли опасност консумацията на минерална вода?

Причините да се пие минерална вода са различни - едни я пият, защото искат да се лекуват, други - защото им е вкусна. Има и твърдения, че постоянното посягане към бутилката с минерлна вода крие рискове за здравето. Но специалистите успокояват - качествата на минералната и чешмяната вода в повечето случаи са идентични, а постоянната консумация не създава никакъв риск за здравето. С едно изключение - съдържанието на флуорид в някои минерални води е по-високо.

"Могат да се бутилират задължително при условието, че върху етикета на опаковката бъде изписан надписът, че водата не е подходяща за ежедневна, повтарям - за ежедневна употреба за кърмачета и деца под 7-годишна възраст", обясни д-р Иво Атанасов, експерт в Дирекция "Обществено здраве" в Министерство на здравеопазването, цитиран от БНТ.

Прекомерното количество на флуор уврежда детските зъбки. От Министерството на здравеопазването уточниха - 13 минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1.5 мг/л , което е граничната норма. Затова трябва да се четат етикетите.

Липсата на информационни табели около минералните извори е проблем, признава д-р Атанасов. Това е задължение на общините. На видно място трябва да е написано съдържанието и предупреждението за някои води, че не са за постоянна консумация.



Добави коментар