Връщаме старите лекарства в аптеките

95
Връщаме старите лекарства в аптеките

От 2013 г. фармацевтите ги приемат

Лекарствата с изтекъл срок на годност вече ще се връщат в аптеките. В средата на следващата година фармацевтите ще бъдат задължени да приемат ненужните медикаменти, които сега масово се хвърлят в кофите за боклук.

Всеки месец изтича срокът на годност на хиляди медикаменти. Добре известно е, че употребата на такива лекарства вреди на здравето. На боклука се изхвърля всичко, от стари хапчета за гърло до антибиотици. В същото време на някои от листовките пише старите медикаменти да се предадат при фармацевт. С подобна молба често се обръщат и в аптеките клиенти, отбелязва ТВ7.

От следващата година фармацевтите ще бъдат задължени да приемат лекарствата с изтекъл срок на годност. Те ще се съхраняват в отделен шкаф, със специален надпис - блокирано за продажба. Сега в него са бракуваните лекарства, които не са били продадени до ноември 2011 г.

Един от вариантите е медикаментите да бъдат върнати на доставчика, от който са били взети. Другата възможност е да се наема фирма, която унищожава стари лекарства. Услугата обаче е платена, няколко лева за килограм хапчета. Процедурата по унищожаването им обаче е малко по-сложна. Трябва съгласие на Агенцията по лекарствата, здравните и екослужбите, което допълнително усложнява процедурата.

Така крайната спирка за много от ненужните лекарства се оказва или кофата или канализацията. Иначе по регламент мястото им е в инсенератора. В него се горят още биологичните отпадъци от болниците и наркотици.Добави коментар