Внимание: плаж!

165
Внимание: плаж!

Във водата и на брега ни дебнат опасни микроорганизми

“Къпането забранено!”. Подобни табели можете да видите на много места. При това не без основание. И не само заради това, че местата и водоемите са неохранявани, а защото и във водата и на брега може да има вредни за здравето микроорганизми. Някои от тях могат да причинят по-“невинни” проблеми, но други могат да доведат до сериозни състояния с неясни последици, които предполагат продължително и сериозно лечение, предупреждава zdrave.bg.

Където има вода, може да има и беда

Водохранилищата със застояла вода са любимо место на церкариите – личинки на глистите с название “шистосоматиди”. Ако в езерото или язовира видите да плуват гъски, патици и други водни птици, това често означава, че водата е пълна с церкарии. Те буквално се впиват в краката. Резултатът от това ще бъде сърбеж за около 2-3 седмици и висока температура.

Нетърпим сърбеж и усещане за парене можете да получите и от морската вода. Неприятното усещане е предизвикано от личинките, които обитават актиниите (морските растения). Друга потенциална опасност за тези, които избират прохладата на водата, е конюнктивитът. Причинителите му са стафилококите и пневмококите, които, попадайки в лигавицата на окото, могат да предизвикат възпалителен процес. Още при първите симптоми незабавно потърсете помощ от офталмолог, тъй като конюнктивитът е заразен и е склонен към рецидиви.Двойната опасност от вълните

Нещастните случаи, свързани с къпането в неспокойно море, са печална класика. Вълните на прибоя освен това буквално “разбиват шейк” от микроорганизми и бактерии, които предизвикват – най-често чревни инфекции с неясен произход.

На брега

Крайбрежният пясък също не е безопасен. Той е подходящо място за развитие не само на микроорганизмите, довявани от вятъра, но е и място за живеене на котки, кучета, плъхове и други животни. След техните “разходки” в пясъка често остават хелминти – по-точно техните невидими за човешкото око яйца. Няма как да избегнете досега с тях.

Потенциалните инфекции особено се улесняват от евентуални открити рани и драскотини, през които бактериите лесно навлизат в организма, а изсушаваната от слънцето кожа е по-податлива на наранявания. Чистите плажове не се подържат лесно. Например за чистотата на прославените средиземноморски плажове отговаря специална служба, която постоянно пресява и изглажда пясъка. Но по повечето наши плажове санитарният контрол е от съмнително качество.

Нудистите - рискова група

Голите деца (особено малките – на възраст от 2 до 5 години) често страдат например от вулвовагинити, предизвикани от мръсотията и попадналите в интимните места песъчинки. Логично момченцата са облагодетелствани в това отношение, но и попадналата по техните полови органи мръсотия също може да предизвика възпаления.

Плажът, за съжаление, често се превръща в гинекологичен проблем за много жени. Причините за повишената чувствителност на женския организъм към различните плажни инфекции може да се обясни с вредните бактерии в пясъка. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси: колпит, вагинит, цервицит. А морската вода ги засилва още повече.Коварните гъбички

Те също са нерядък спътник на любителите на плажа. Тази инфекция се предава чрез пряк контакт със заразен с гъбички човек, но също така от шезлонг или принадлежности за плуване. Първоначално се появява сърбеж и белене на кожата между 4-ия и 5-ия пръст на краката, след това гъбички се пренасят нагоре към нокътя, който е идеалното място за тяхното развитие.

Защо едни хора са заразяват с гъбични инфекции, а други – не?

Всъщност никой не е застрахован. Според специалистите предразположението зависи от състоянието на отделния организъм. Вегетативно-съдовата дистония, нарушенията в секреторната функция на кожата (потенето), захарният диабет, дисбактериозата, отслабналият в резултат на продължително лечение с антибиотици имунитет – това са най-добрите предпоставки за гъбично заболяване. По правило най-често от тях страдат хората на възраст над над 30 години.

Ако искате да се намалите риска от инфекции и други здравословни проблеми, спазвайте поне няколко елементарни правила:

• Не носете чужди или тесни обувки, използвайте само собствената си хавлия, ножица, гребен.
• Не ходете боси на обществени места. За профилактика на краката след плажа можете да използвате 2% разтвор на йод, смесен със 2 до 5% салицилов спирт.
• За да се предпазите от инфекции, носете винаги със себе си по два бански костюма. Мокрите бански задържат пясъка и повишават вероятността от заразяване и настинка.
• Не се къпете в непознати и неохранявани водоеми или на места, където къпането е изрично забранено.Добави коментар