Внимание! Кучешка тения

198
Внимание! Кучешка тения

Сред опасносните места са детските площадки

Опасности от зарази крият и детските площадки. В пясъчниците малчуганите могат да се заразят с кучешка тения. Страната ни е сред първите в Европа по разпространение на болестта. Как можем да се заразим и как да се предпазим от коварното зболяване?

Най-уязвими са децата. Те са изключително податливи към кучешката тения, защото нямат изградени хигиенни навици. Голяма част от родителите пък не знаят как да предпазват децата си и на какви профилактични прегледи да ги водят.

Кучешката тения се разпространява чрез изпражненията на кучето в околната среда. Те заразяват почвата, а оттам и ниско растящите плодове и зеленчуци. Детските пясъчници също са опасни, посочва Нова телевизия.

Първите признаци на болестта могат да се появят чак след 10 години от заразяването.

За да се хване болестта в ранен стадий, според лекарите, е достатъчно да ходим всяка година на профилактичен преглед - кръвни изследвания, ехография и рентгенова снимка.

Добрите хигиенни навици обаче са най-добрата превенция срещу паразитните болести. Особено внимателно трябва да измиваме марулите, репичките и лука.Добави коментар