Витамини за зимата

40
Витамини за зимата

За по-добро настроение

Някои витамини повлияват пряко различни неблагоприятни състояния. Зимната депресия, или на медицински език сезонното афективно разстройство, се предизвиква обикновено от студа, липсата на слънчева светлина и заседяването на закрито, бягайки от ниските температури.

Симптомите включват проблеми със съня, депресия, силен глад за въглехидрати, социално оттегляне и повишен апетит.

Макар че в някои случаи зимната депресия изисква да се обърнем към лекар или терапевт за преодоляването на симптомите, има някои витамини, съответно храни, които могат да ни помогнат да ограничим проблемите с депресията, апетита и безсънието, съветва zdrave.bg.

Кобаламин

Кобаламинът е другото название на витамин В12, който се съдържа в най-голямо количество в червените меса, пилешкото, рибата, млякото, сиренето, яйцата. Този витамин е достъпен и под формата на хранителна добавка, обикновено като част от таблетките В-комплекс.

Кобаламинът е нужен за успокояването на нервната система, което може да помогне за разрешаване на проблемите със съня, свързани със зимната депресия. В12 подпомага и производството на ацетилхолин – невротрансмитер в мозъка, който помага за стабилизиране и подобряване на настроението.Витамин В6

Витамин В6, наричан още пиридоксин, може да помогне за производството на серотонин в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, който подобрява настроението и облекчава депресията, свързана със сезонното афективно разстройство.

Можем да увеличим приема на витамин В6, като приемаме хранителни добавки В-комплекс или като консумираме някои храни: спанак, пшеничен зародиш, орехи, банани, яйца, слънчогледови семки.

Ниацин

Ниацинът, или витамин В3, помага за подобряването на кръвообращението в кръвоносните съдове и мозъка Това допринася за повишаване нивата на витамините, които достигат до мозъка и стимулират производството на серотонин и ацетилхолин, които облекчават депресията и подобряват качеството на съня.

Ниацинът подобрява и абсорбирането на протеини и мазнини от храната, които са необходими за изграждането и поддържането на здрави мозъчни клетки. Зелените листни зеленчуци, млечните продукти, морковите и картофите са богати източници на витамин В3, ако не искаме да си го набавяме от хранителна добавка В-комплекс.Добави коментар