Витаминът на растежа

4565
Витаминът на растежа

Полезен за децата и опасен за бременните

Един от най-важните витамини за правилното развитие и растеж на децата е витамин А. Неслучайно той носи името "витамин на растежа". За какво е нужен и от къде да си го набавим?

Витамин А осигурява нормалния растеж на младия организъм. Той е изключително важен за зрението, развитието на зъбите и костите. Освен това укрепва кожата и регулира дейността на щитовидната жлеза. Наречен е още и "антиинфекциозен витамин", защото подпомага действието на имунната система.

Ако в организма на детето има недостиг на витамин А, то е заплашено от забавен растеж. При възрастните това може да доведе до увреждане на очите и кокоша слепота. Опасно е и предозирането на витамина - това може да доведе до повишена чупливост на костите, суха кожа, силно главоболие и увеличен черен дроб.Най-големи количества витамин А се съдържат в продуктите от животински произход – черен дроб, масло, жълтък, мляко и др. В растенията той се намира под формата на каротин (провитамин А), като с изключение на кайсиите, почти не присъства в плодовете. Каротин има в изобилие в морковите, червените чушки, доматите, магданозът, зеленият лук, спанакът, салатата, брюкселското зеле, тиквичките и др.

Много полезен за децата, витамин А може да бъде опасен за бременните. Големи дози от него могат да предизвикат спонтанен аборт, аномалии и вродени дефекти у бебето. Затова повечето гинеколози съветват бъдещите майки да следят приема на храни, които го съдържат, като дори е добре да преустановят консумацията на черен дроб.

Ако планирате дете, е добре да спрете приема на синтетични комбинирани витамини, в които се съдържа витамин А. Същевременно не бива да изключвате от менюто си храните, богати на него, защото той е важен за репродуктивните процеси.Добави коментар