Витамин D за силен имунитет

84
Витамин D за силен имунитет

Грипната епидемия напредва, твърде късно е за ваксина

Грипната епидемия напредва, твърде късно е за ваксина, но човек може да се погрижи за по-добър имунитет срещу вирусите.
"В момента е силно препоръчително и деца, и възрастни да вземат витамин D като добавка към храната. Той подпомага синтезирането на имунния отговор при инфекции", съветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Дневната доза за дете е 1 капка, а за възрастен - 3 капки. Пие се по 20 дни, почива се 10 дни и след това схемата се повтаря. Мастноразтворимият витамин D може да се накапе на залък хляб или да се взема с друга храна. "Богати на този витамин са мазните риби като сьомгата, но човек дори и всеки ден да яде риба, не може да си набави нужното количество, затова трябва да се добавя, докато дойдат слънчевите месеци", обяснява проф. Кантарджиев за вестник "24 часа".

Много важен в момента е и витамин С, който се набавя на-добре чрез цитрусовите плодове. При първия дискомфорт в гърлото е добре да се изпие 1 изцеден лимон. Традиционните за българската зимна трапеза ферментирали храни - киселото зеле и туршиите, също са много полезни за имунитета. Освен че са богати на млечно-кисели бактерии, те доставят и витамин С. "Тук трябвада се внимава със солта обаче, особено ако човек има високо кръвно", напомня проф. Кантарджиев.

Отличен помощник на имунитета са и функционалните храни и особено съдържащите лактобацили, допълва експертът. Добре е да се яде качествено кисело мляко. Имунитетът има нужда на първо място от качествен протеин, за да се изграждат неговите клетки. Това означава да се ядат редовно яйца, качествено месо - по-често бяло, риба, мляко.

С добър антисептичен и тонизиращ ефект е джинджифилът - пийте чай от джинджифил и го яжте захаросан или натурален суров, стига да нямате проблеми със стомаха и червата, съветва още микробиологът. Добави коментар